Sveriges val gör skillnad i Europa

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

5 april 2006. Taktikspel, sa Fredrik Reinfeldt. Skrämseln om tjänstedirektivet är ovärdig socialdemokratin, menade centerns Maud Olofsson. Kritikerna talar mot bättre vetande, påstod Göran Hägglund medan Lars Leijonborg kallade regeringens synpunkter ett beställningsarbete åt LO.

Så lät debatten om EU:s tjänstedirektiv för två år sedan. Göran Persson hade gått emot förslaget på EU:s toppmöte någon månad tidigare. De borgerliga partierna hyllade texten.

Svårt att värja sig

I går presenterade kommissionen ett radikalt förändrat förslag. Protesterna runt om i Europa har gett resultat. Först skrev EU-parlamentet om texten i grunden efter en kompromiss mellan de stora partigrupperna. Sedan enades regeringscheferna om en liknande linje. Nu följer kommissionen efter.

Folkpartiets Carl B Hamilton hade svårt att värja sig i riksdagsdebatten förra veckan. Han kallade parlamentets beslut ”en dålig kompromiss” samtidigt som han insåg att den har ett brett politiskt stöd och är ”ett viktigt steg på vägen”. Fredrik Reinfeldt och Göran Hägglund har varit påfallande tysta sedan deras partigrupp röstade för de omfattande ändringarna.

Maktskifte får konsekvenser

De borgerliga partierna i Sverige ligger längre åt det marknadsliberala hållet än majoriteten av deras syskonpartier i EU. Det gäller inte bara tjänstedirektivet.

Få i Sverige har uppmärksammat vad ett maktskifte skulle betyda för miljön, jämställdheten och konsumenterna i Europa. Bland miljöexperter i andra länder är oron stor för att även Sveriges röst ska tystna. Moderaterna i EU-parlamentet har bekämpat skärpningar av miljöregler, hur skulle en borgerlig regering agera?

En av Göran Perssons framgångar på det senaste toppmötet var en pakt för ökad jämställdhet. Moderaterna har gått emot det europeiska jämställdhetsinstitutet.

Konsumenternas rättigheter blir en av de stora frågorna i EU framöver med en omfattande översyn av reglerna. Alliansens rapport om Europapolitiken talar lyriskt om marknaden men tiger om konsumentskyddet.

Facken borde lära av framgången

EU är en politisk arena som går att påverka. Gårdagens förslag om tjänstedirektivet är en seger för fackföreningsrörelsen i Europa.

Det betyder inte att debatten är slut. Striden om arbetsrätten fortsätter.

Kommissionen skrev i går i ett separat dokument att länderna inte kan kräva nationella representanter för de företag som utstationerar arbetare. Det är en potentiell bomb på svensk arbetsmarknad.

Fackföreningarnas svar borde vara att lära av framgångarna med tjänstedirektivet och öka sitt engagemang för en progressiv Europapolitik. Inte att göra ogenomtänkta utspel om att Sverige kan lämna unionen.

ME

Följ ämnen i artikeln