Persson, håll fast vid löftet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-03-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

väljer annan väg Kritiken av EU:s tjänstedirektiv var en stor fråga för Göran Persson i EU-valrörelsen 2004. Nu underkänner regeringen flera av EU-parlamentets förbättringar.

Om sommardäcken ramlar av, vilka regler ska då gälla för ett utländskt företag som slarvat i Sverige?

Får fackföreningarna verkligen någon att förhandla med om arbetsvillkoren?

Striden om tjänstedirektivet är fortfarande i full gång.

För en månad sedan röstade EU-parlamentet. Resultatet ligger nära den linje som Göran Persson och de svenska fackföreningarna drev i EU-valrörelsen 2004. Arbetsrätten undantas. Den kontroversiella ursprungslandsprincipen byts mot en svagare ”rätt att tillhandahålla tjänster”. Europafacket och socialdemokraterna jublade.

Analysera och förändra

EU-toppmötet nästa vecka kunde bli en klang och jubel-föreställning för Göran Persson. Ett avstamp för den svenska valrörelsen, där kollektivavtalen kommer att spela en viktig roll.

Den svenska regeringen väljer en annan väg. Näringsminister Thomas Östros har i allmänna ordalag välkomnat parlamentets beslut, men i stället för att ge ett helhjärtat stöd vill regeringen analysera och förändra.

Medlemsländerna möttes den 2 mars för att diskutera läget efter omröstningen i EU-parlamentet. Många länder var missnöjda och ville återinföra ursprungslandsprincipen i någon form. Ett fåtal regeringar gav ett tydligt stöd till majoriteten i parlamentet. Ett land vill dessutom skärpa konsumentskyddet.

De svenska tjänstemännen var försiktigare. Inställningen avspeglas också i näringsdepartementets skrivelse till riksdagen. Regeringen tycker fortfarande att ursprungslandsprincipen vore den bästa utgångspunkten, framgår det. EU-parlamentets omröstning måste analyseras vidare, skriver departementet, bland annat balansen mellan frihandel och andra intressen.

Debatten snabbt avklarad

Visst finns det brister i parlamentets text. Konsumentskyddet borde stärkas, liksom ländernas rätt att kräva att företagen har en representant som kan ställas till svars. Sverige borde trycka på om sådana frågor, inte för ändringar som underlättar för företagen.

Thomas Östros diskuterade direktivet med sina kollegor bakom lyckta dörrar i söndags kväll. Den offentliga debatten, schemalagd till måndagen, klarades av på mindre än tre minuter.

LO borde höja sin röst

Sverige vill utgå från EU-parlamentets omröstning men tydligare garantera tjänsters fria rörlighet, skrev Svenska Dagbladet efter mötet. Thomas Östros gläds med rätta över att arbetsrätten stärkts. Men han säger också till tidningen att han vill se färre undantag i direktivet och skriva om parlamentets artikel om friheten att tillhandahålla tjänster.

Därmed går regeringen emot både Europafacket och socialistgruppen i EU-parlamentet.

”I de kontakter vi haft har Thomas Östros välkomnat EU-parlamentets uppfattning”, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. ”Jag får lita till vad ministrar säger när vi träffas.”

LO borde höja sin röst om inte slutresultatet av förhandlingen ska komma som en obehaglig överraskning.

ME

Följ ämnen i artikeln