Mugabe sätter sitt hopp till Kina

Lördagens val i Zimbabwe handlar på pappret om vilken politisk gruppering som ska leda landet under de kommande åren. I praktiken handlar det dock mer om Mugabes möjligheter att rigga valet.

Alla räknar med att han lyckas. Zimbabwes splittrade opposition får vänta ytterligare några år på förändring.

Mugabe har styrt Zimbabwe sedan 1980. Befrielsens hjälte har inte gett frihet, i?stället har han valt att styra med allt brutalare metoder.

I de tidigare valen under 2000-talet har oppositionen hotat hans ställning, men hans kontroll över säkerhetsstyrkorna, medierna och valmaskineriet har hållit honom kvar vid makten.

Oppositionen är splittrad, men leds i någon mening ändå av Morgan Tsvangirai. Jag träffade honom första gången på sommaren sommaren 2000. Han stod på ett blåsigt Limhamnsfält och skulle tala för en grupp unga socialdemokrater. På presskonferensen reste sig en man och höll ett hyllningsanförande för Robert Mugabe, och hävdade bland annat att motståndet mot honom var styrt från Storbritannien.

Tsvangirai lutade sig stillsamt framåt.

– Min vän, sade han. Res med mig tillbaka till Afrika så får du se hur Mugabes regim förtrycker och håller tillbaka utvecklingen. Världen är inte densamma som för 30 år sedan.

Ett år senare träffade jag honom i Harare. Då var oppositionen fortfarande samlad. Han talade om behovet av dialog och samling. Att jordbruksreformer var nödvändiga, men att de måste göras på ett demokratiskt och fredligt sätt, inte med hjälp av gatumiliser och politiskt förtryck.

Jag reste ut på landsbygden och såg hur den beslagtagna marken stod obrukad. Det saknades utsäde och nödvändiga kunskaper om hur man bedriver jordbruk.

I dag ser vi resultatet av Mugabes politik. Matproduktionen i Afrikas bördigaste land har kollapsat, inflationen ligger på svindlande 100 000 procent, arbetslösheten är omkring 80 procent och alla som protesterar mot regi­men riskerar hårda repressalier.

När affärsinnehavare och näringslivsfolk säger till Mugabe att de måste höja priserna för att inte duka under av den höga inflationen, då anklagar han dem för att vara inblandade i en komplott mot hans land.

I juni förra året arresterades 12 000 affärsinnehavare för att de höjt priserna.

I den pågående valkampanjen lockar Morgan Tsvangirai överlägset flest anhängare till sina möten. Ändå talar allt för att Mugabe vinner. Frivilligorganisationer i landet talar om ett helt riggat val, där medierna används för stenhård propaganda. Internationella valobservatörer får inte resa in i landet. I förra valet räknades 90 000 fler röster än det fanns väljare i områden där Mugabe fortfarande har stöd.

Samtidigt ställer Mugabe ut löften om en bättre framtid. Pengar ska rulla in från hans nya vänner i öster, säger han. Iran och Kina nämns särskilt.

Låter logiskt. De ställer inga frågor om demokrati och mänskliga rättigheter.

Tragedin i Zimbabwe lär fortsätta.

Följ ämnen i artikeln