Att rida på tidens våg

”Bor du i stockholmsområdet och har ett jobb? Då röstade du nog inte på oss.”

Ilija Batljan, S-märkt landstingspolitiker, vet att formulera sig så det gör ont. Hans sammanfattning av valanalysen för Socialdemokraterna i Stockholms län är ingen nyhet, men smärtar ändå.

Socialdemokraterna är svagare i regioner som växer, och starkare i delar av landet som stagnerar. Partiet är svagare bland de som jobbar än bland sjuka och arbetslösa. Om inte den utvecklingen vänds, kommer partiet att fortsätta att krympa.

Och nej, att konstatera detta betyder inte att rösterna från sjuka, arbetslösa och boende i glesbygd är mindre värda. De är tvärtom ett bevis för att partiet gör en del rätt. Däremot räcker inte dessa röster för att vinna val. Och utan att vinna, är det svårt att vara med och bygga ett bättre samhälle.

Vissa säger i eftervalsdebatten att felet med socialdemokratin är att den gått för långt åt höger. Slutsatsen blir då att partiet måste bli bättre på jämlikhet, i stället för att fokusera på jobben och tillväxten. Andra säger tvärtom.

Detta är ju vansinne.

Det briljanta med socialdemokratin är detta: idén att jämlikhet och tillväxt förutsätter varandra.

Det är i kraft av denna idé som partiet tidigare lockat såväl sjuka, arbetslösa som industriarbetare, småbarnsfamiljer och villabor.

Problemet är inte att partiet pratat för lite om jämlikhet på bekostnad av tillväxt, eller tvärtom. Problemet är att man varit för dålig på att förklara hur de hänger ihop.

Ett parti som vill växa måste ha en egen idé. Den finns. Men partiet måste även gå i takt med tiden, rida på tidens våg som den västtyska socialdemokraten Willy Brandt sade.

Det är dags nu (precis som så många gånger förr) att ta itu med de stora samtidsfrågorna. Den internationaliserade världsekonomin, arbetslivet, klimatet och kunskapssamhället. En ordentlig omvärlds­analys behöver göras, tillsammans med forskare och experter. Ny politik, nya ambitioner behöver ­arbetas fram. Ni hinner, om ni börjar nu!

Så tar man politiken och väljarna på allvar.

I detta arbete måste jämlikheten få bli tydligt styrande. Sätt upp mål! Avskaffad barnfattigdom på 10 år. Minskade inkomstklyftor nästa mandat­period. Kopplingen mellan klassbakgrund och skolresultat ska minska på fem års sikt, och resultaten ska öka i absoluta tal under samma period. Sverige ska ha världens bäst utbildade befolkning till 2030.

Eller så kan man göra som Morgan Johansson, ledamot av den socialdemokratiska kriskommissionen, och säga att svaret på framtidens utmaningar är arbetstidsförkortning. Fast det ska man nog bara ­göra om man verkligen inte vill vinna tillbaka de där väljarna som försvann i höstas.

Följ ämnen i artikeln