Kinas nya trollarmé känns faktiskt slapp

Man börjar undra om de ens vill påverka våra val

Mot matsalen?

Världens största trollarmé begick ett ödesdigert misstag – de tog gemensam lunchrast. Meta stängde häromdagen av 9 000 konton på Facebook och Instagram efter att ha identifierat vad de kallar den ”största hemliga påverkansoperationen i världen som koordinerats över olika plattformar”.

Kontona delade pro-kinesiska bilder, videor och kommentarer på mängder av forum. Dock inte med någon större finess – de kinesiska trollen straffas om de inte följer kommunistpartiets talepunkter. 

Inläggen var därför varken målgruppsanpassade eller särskilt genomtänkta. Under ett inlägg på Quora på engelska om att bli av med bukfett, svarade till exempel ett trollkonto på kinesiska att Taiwan måste kapitulera.

Till slut åkte de dit. Meta noterade att trollen hade regelbundna vanor. De arbetade vanliga kontorstider efter Beijing-tid. Och så tog de lunchrast samtidigt – precis de två timmar som kinesiska statsanställda har rätt till.

Det hela känns rätt slappt genomfört. 

Regimen drar i gång en gigantisk påverkansoperation, riktar in sig på över 50 plattformar och börjar spamma. Men de anställda verkar ha kopierat och klistrat in numrerade talepunkter från något slags Exceldokument – ibland har de till och med missat att ta bort siffran i början av kommentaren.

Det är nästan så att man börjar undra om de ens vill påverka västerländska val.

Nej, den kinesiska diktaturen har tappat stinget. De som tidigare skrutit om sitt stabila styrelseskick har blivit oberäkneliga. Förut brukade kommunistpartiet oja sig över hur svårt det var att samarbeta med demokratier – man skakade hand med en statsminister bara för att vid nästa möte upptäcka att någon ny vunnit valet.

Nu är det kinesiska ministrar som byts ut. En dag fanns utrikesminister Qin Gang – nästa dag var han försvunnen. Fliken på kinesiska regeringens hemsida som tidigare innehållit hans möten och tal var tom och ersatt med ett meddelande om att ”sidan laddas”.

Den ”spionerilag” som infördes i våras har dessutom skrämt bort utländska företag från landet.

Hotet från Kina ska förstås inte underskattas. Landets globala inflytande växer, och Säkerhetspolisen har varnat för ökande kinesiskt spionage i Sverige.

I det läget är det åtminstone en liten tröst att nättrollen fortfarande prioriterar långa lunchraster över världsherravälde.

Följ ämnen i artikeln