SD misslyckades med att få makt

Jimmie Åkesson (SD) misslyckades med att få makt.

Gränsen höll. Sverige följer inte med utvecklingen i många andra europeiska länder och låter inte ett högerextremt parti få avgörande inflytande över regeringen. I konflikten mellan progressiva och reaktionära värderingar valde vårt land att säga nej tack till den nationalistiska och populistiska våg som svept över Europa de senaste åren.

Så vad var det egentligen som hände?

Högern har i flera år arbetat för att bygga en ny permanent majoritet i Sverige bestående av borgerliga partier och SD. Så skulle Socialdemokraterna marginaliseras och vägen öppnas för ett nytt systemskifte. Redan när Jimmie Åkesson kom in i riksdagen 2010 krävde borgerliga opinionsbildare, med stöd av mäktiga krafter i näringslivet, att ”invandringens problem” skulle bli centrum i debatten och att dörren till SD skulle öppnas.

M splittrade Alliansen

Fredrik Reinfeldt höll emot men när han avgick efter valet 2014 så fick denna ”nya höger” fritt spelrum på allt från ledarsidor till Moderaternas riksdagsgrupp. Drygt två år senare öppnade M-ledaren Anna Kinberg Batra officiellt dörren till SD. Där och då började Moderaterna splittra Alliansen och invändningarna från Centerpartiet och Liberalerna viftades bort.

Moderaterna kunde ha bromsat våren 2017 när partiet föll som en sten och väljarna gick till Centerpartiet. I stället gasade man på. Många av högerns opinionsbildare och företrädare i sociala medier går inte längre att skilja från sverigedemokrater. Tonen, föraktet för svaghet, hånet mot vänstern, feminister och på slutet även angreppen på Centerns Annie Lööf har spårat ur fullständigt.

Kanske borde Stefan Löfven skicka tackkort till Hanif Bali, GP:s ledarsida och Dagens industri för att de så tydligt visat för Sveriges liberaler att högern inte längre är att lita på. Utan den opinionsbildande högerns hjälp och uppmaningar till Moderaterna och Kristdemokraterna om att öppna spjällen mot SD hade förmodligen Alliansen levt fortfarande.

Rätt sida historien

Samtidigt får den konservativa oppositionen inte underskattas. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna och deras allierade i näringslivet och på högerns ledarsidor är en formidabel kraft. Slaget om regeringsmakten är över - men kampen för att vända den högerpopulistiska vågen har bara börjat.

Nu får vi ett nytt politiskt landskap där nya frågor står i centrum. Det kommer inte att bli enkelt, det kommer många gånger inte att vara särskilt roligt. Aftonbladets ledarsida kommer att fortsätta argumentera och opinionsbilda för den politik vi tror på oavsett vilka uppgörelser Socialdemokraterna gör med borgerliga partier. Vi vill se ökad jämlikhet, trygghet på arbetsmarknaden, feminism, generös flyktingpolitik och radikal klimatpolitik och det kommer vi att fortsätta argumentera för oavsett vad andra gör.

Den regering som nu tillträder är inte den vi helst ville se. Men alternativet, en liten högerregering med stöd av Jimmie Åkesson, hade varit fullkomligt avskyvärt.

I morgon vaknar svenska folket upp på rätt sida av historien - det är ingen liten sak.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.