Sälj inte ut vår framtid, Odell

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-03

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Till salu Finansmarknadsminister Mats Odell (kd) sköter utförsäljningen av sex stora statliga bolag. Åtminstone tre av dem vore ett allvarligt misstag att sälja.

Vad är det för fel på statligt ägande? Inget alls. Staten äger helt eller delvis 55 företag. Förra året gick samtliga med vinst.

Jämfört med många andra länder är den statliga företagssektorn liten men den bidrar till en väl fungerande blandekonomi. Ett visst statligt ägande är tveklöst ett nationellt intresse. Det handlar om insyn i viktiga branscher, kompetens, långsiktigt ägande, forskning och utveckling, investeringsvilja och konkurrens. Särskilt gäller detta Telia Sonera, Nordea och SBAB. Försäljningen handlar om att för alltid sälja ut medborgarnas tillgångar.

Staten ska inte äga

Regeringen Reinfeldt har en helt annan syn. För den är det en ideologisk fråga att staten inte ska äga. I går satte regeringen därför utförsäljningen av statliga företag i rullning. Sex företag står på säljlistan: Telia Sonera, Nordea, SBAB, Vin & Sprit, Vasakronan och OMX.

Spekulanterna vädrar lätta byten då regeringen bundit sig för att sälja ut för 50 miljarder kronor per år. Tillsammans är de sex företagen värderade till minst 250 miljarder. De har i år bara i utdelning givit statskassan 16 miljarder kronor.

Det handlar om stora affärer och stora värden. Vad statsminister Reinfeldts uttalande om att ta hänsyn till ”den industriella logiken” är värt, är oklart. Helt klart är att finansmarknadsminister Mats Odell (kd) som sköter utförsäljningen är måttligt intresserad av något annat än att sälja utan hänsyn till medborgarnas långsiktiga intressen. Han har heller inga avsikter att låta folket få köpa aktier ”av omsorg om bolagen”, som han säger. Hans ”omsorg” handlar om kapitalisterna och storbolagen.

Nordea är Nordens största bank, att sälja den till en annan svensk eller nordisk bank ökar inte, utan minskar bankkonkurrensen i Norden. Telia Sonera, värt 120 miljarder, är ett strategiskt infrastrukturföretag som ger staten viktig spetskompetens i en framtidsbransch och kontroll över att telenätet når alla hushåll. SBAB har framgångsrikt pressat räntorna och hushållens bolånekostnader.

Knappast angeläget intresse

När det gäller övriga tre företag på listan finns inga direkta samhällsintressen i att äga. Sprittillverkningen är visserligen mycket lönsam och bra för statsfinanserna men knappast en angelägen statlig verksamhet.

Bland statens många företag finns en rad som kan säljas utan stora invändningar då de inte har ett medborgarintresse eller tillför staten insyn och kompetens som är viktig för att förstå näringslivets villkor och framtidsutveckling. Dit hör dock inte Telia, Nordea och SBAB. Och dit hör absolut inte företagen som förvaltar våra naturresurser, gruvorna i LKAB, Vattenfalls energi och Svea Skog. Företag vars investeringar och vinster skapar tillväxt, jobb och statsinkomster i framtiden. Regeringen Reinfeldt är helt enkelt på väg att sälja ut våra framtidsresurser.

LA

Följ ämnen i artikeln