Kristerssons reformer betyder mindre välfärd

Oseriöst att kräva sänkta skatter

M-ledaren Ulf Kristersson kunde i går berätta att hans parti tagit fram egna riktlinjer inför en överenskommelse om det framtida skattesystemet. Det handlar mest om sänkta skatter.

Den här mandatperiodens viktigaste politiska strid kan komma att handla om skattesystemet.

I januariavtalet – överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – utlovas en omfattande skattereform, och det finns skäl att jubla över det. Det svenska skattesystemet är ett oöverskådligt lapptäcke som präglas av allt fler specialregler och undantag. 

Skatter påverkar

Men skattesystemet måste inte bara reformeras för enhetlighetens skull. Skatter och hur de är konstruerade påverkar faktiskt samhällsutvecklingen.

Det där begriper förstås Moderaterna. I går meddelade partiet därför att man villkorar sin eventuella medverkan i  skattereformen. Villkoren är klassiskt moderat politik: skattekvoten ska ned, inkomstskatterna ska sänkas, marginalskatten också. Men att höja bolags- eller kapitalskatterna blir det inte tal om. 

Däremot kan Moderaterna man tänka sig att ”överväga” höjda miljöskatter, men det blir absolut inga skatter på elektronik, kläder, flygresor eller höjd bensinskatt. 

Krävs pengar

I praktiken ser en moderat skattereform alltså ut att bara innehålla sänkta skatter – på allt. 

Här kanske man bör stanna upp och betänka att anledningen till att stat och kommuner tar ut skatt är för att hålla igång sjukhus, skolor, polisstationer, motorvägar, äldreboenden och idrottsanläggningar. Kanske borde en skattereform börja i en kartläggning av finansieringsbehoven.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger att behovet av nya resurser till välfärden är 62 miljarder. 400 000 nya välfärdsarbetare måste rekryteras.

Det kommer aldrig gå att möta det där med nya gigantiska skattesänkningar. Och det kommer inte ens att låta bli att höja skatterna. Konjunkturinstitutet flaggar för att ett nytt skattesystem kommer att behöva dra in minst lika mycket pengar som dagens.

Växande klyftor

Moderaterna har löst det där genom att driva stora besparingar på socialförsäkringarna och a-kassan. Det är inte seriöst i ett land som återkommande varnas av internationella experter för de växande inkomstklyftorna. 

I januariavtalet står det att de växande ekonomiska klyftorna ska utjämnas. Det – ihop med en mer rättvis och solidarisk finansiering av välfärden – måste styra arbetet med ett nytt skattesystem. 

Om Moderaterna håller fast vid sin nattståndna skattesänkarfundamentalism är det lika bra att hålla dem utanför skattereformen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.