Sabuni är inte den liberala räddningen

Kan vara partiets svanesång vi bevittnar

Nyamko Sabuni med Jan Björklund och den tidigare partiledaren Ola Ullsten i Almedalen 2013.

Katastroferna avlöser varandra inom Liberalerna. Det kan vara partiets svanesång vi bevittnar. För drygt ett halvt sekel sedan var det gamla Folkpartiet den stora borgerliga kraften i svensk politik. I dag ligger partiet en bra bit under riksdagsspärren i opinionsundersökningar.
Nu i helgen samlades partiet i Västerås för sitt riksmöte. Tanken var att diskutera det stundande EU-valet, i stället blev det en krishantering av de skandaler som skakat partiet de senaste veckorna.

Girighet och fiffel

Liberalerna har knappt hunnit slicka såren efter de uppslitande förhandlingarna om 73-punktsprogrammet med S, MP och C innan de tvingas utstå nya prövningar.
Girighet och fiffel är inget som det pliktskyldiga och moraliska partiet vill bli förknippat med. Men riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls märkliga bostadsaffärer och Cecilia Wikströms lukrativa sidouppdrag har solkat ned Liberalernas anseende.
I lördags petades Wikström som toppnamn på Liberalernas EU-vallista, och framöver väntar ett liknande öde för Carlsson Löfdahl. "Hon ska avgå", sa Jan Björklund osentimentalt till media i helgen.

Flyr ett sjunkande skepp

Till råga på allt har Björklund annonserat sin avgång som partiledare. Tillfället kunde knappast ha varit sämre. Efter tio år med dåliga opinionssiffror vill han överge skeppet när det ser ut att sjunka.
Den som ska efterträda Björklund måste både kunna ena partiet och staka ut vägen in i framtiden, med risk för att åka ur riksdagen 2022.

Allt fler liberala röster ställer sig bakom Nyamko Sabuni. Framför allt bland den minoritet i partiet som ville att L skulle stötta Ulf Kristerssons M-KD-regering. De menar att Sabuni är en tydlig politiker som har stort förtroende i framför allt integrationsfrågorna.
Nyamko Sabuni gjorde sig som minister i regeringen Reinfeldt känd för att ofta tala om hedersvåld och hårdare tag mot invandrare.

Framtiden finns i mitten

De som förespråkar Sabuni tänker nog att hon ska kunna locka över de borgerliga väljare som strömmat till KD på sistone. Men det börjar bli rejält trångt i det konservativa högerhörnet av svensk politik. Snarare borde Liberalerna vårda sitt socialliberala arv som en gång gjorde dem till en politisk kraft att räkna med. Vilsna liberala moderater och fromma kristdemokrater famlar efter mindre auktoritära borgerliga alternativ. Regeringslösningen efter valet visar också att det finns en konstruktiv politisk tyngdpunkt i vänster-mitten. I ett sådant landskap är Nyamko Sabuni och en högergir inte lösningen för Liberalerna.