Möte i Kista för moderniteten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-05

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Här i Kista är navet i den svenska IT-utvecklingen, börjar Göran Persson sitt tal till partimedlemmar och andra nyfikna som tagit sig till IT-universitetet denna kväll. Det är inget vanligt valmöte. Framme på podiet, bredvid Persson, står Storbritanniens premiärminister Tony Blair. De ler och skämtar med varandra som bara nära vänner gör.

– På andra sidan jordklotet ligger Johannesburg, fortsätter Persson. Han talar engagerat om kampen för en hållbar utveckling och en rättvisare värld. Han är mer ideologisk än han brukar. Publiken är förhållandevis ung.

Rättvisa är grunden för trygghet som är grunden till att människor ska våga ta språnget vilket är grunden för tillväxt. ”Det är enkelt, det är tydligt, det är socialdemokratiskt”, säger han.

Jag har sällan sett ett så engagerat kroppsspråk. Persson gestikulerar vilt när han vänder sig till de socialdemokratiska partimedlemmarna och vädjar om att de ska ge allt dessa sista tio dagar inför valet. Och på blairskt manér avslutar han: ”Jag ber dig, gör vad du kan, så ska jag göra allt vad jag kan.” Stormande applåder.

Både Persson och Blair har nyligen talat på miljötoppmötet i Johannesburg. Här i Kista vävs trådarna samman mellan solidariteten och moderniteten, mellan tryggheten och utvecklingen.

Blair efterlyser ett större engagemang för förnyelsebar energi och ser, liksom Persson, ett möjligt tillväxtsprång med hjälp av energi- och miljötekniken.

Globaliseringen måste handla om solidaritet och rättvisa, inte bara om fria marknadskrafter.

– Våra värderingar är rotade i vetskapen att det bara finns en enda jord. De socialdemokratiska regeringarna i världen överdriver frågan om hållbar utveckling till skillnad från de konservativa, konstaterar Blair.

Social rättvisa som modernitetens språngbräda blir mötets tema. Blair nämner kampen mot ungdomsarbetslösheten som en av de viktigaste sociala reformer han medverkat till i Storbritannien. Han betonar vikten av att kombinera den säkra välfärdsstaten med den aktiva välfärdsstaten. Det handlar om att skapa trygghet, inte passivitet. Trygga människor är skapande människor.

Så värst modern är inte Blair själv, visar det sig. Han avslöjar att han nyligen gick en datakurs för att bli bättre på den nya informationstekniken. Och han bekänner att han inte förstår särskilt mycket av den högteknologi han fått se här i Kista. Men han inser att den är väldigt viktig.

Till moderniteten hör solidariteten, men också demokratin. Det största hotet mot samhället är om människor förlorar tilltron till det demokratiska systemet, anser Blair och ger oss en lektion i hur viktigt det är att använda sin rösträtt.

Den som hör honom förena solidaritetens insikter i Johannesburg med högteknologins utvecklingsoptimism i Kista inser att politik gör skillnad. Det spelar roll vem och vilka värderingar som styr.

Persson svettas där framme. Han ser riktigt lycklig ut.

Helle Klein

Följ ämnen i artikeln