Ny LO-bas kan ge det glömda Sverige röst

Bilden av arbetsmarknaden måste förändras

Susanna Gideonsson är ordförande i Handelsanställdas förbund. Häromdagen berättade hon för förbundets tidning Handelsnytt att hon nu kan tänka sig att ta över som ordförande i LO.

Förmodligen betyder det att frågan är avgjord, precis som Aftonbladet skrev i början av mars. En ordförande för ett av Sveriges största fackförbund berättar inte att hon kandiderar utan att först ha försäkrat sig om stöd.

För en organisation som de senaste månaderna skakats av interna motsättningar är det antagligen en lättnad. Utan en tydlig kandidat hade LO-kongressen i juni - om den nu kan genomföras - kunnat bli en mardröm.

Med Gideonsson får LO en ordförande som gillar skidskytte och alltså är som folk är mest, åtminstone på den punkten.

Stå upp för samarbetet

Man får också en ledare som kommer att stå upp för samarbetet med det socialdemokratiska partiet när det gynnar medlemmarnas intressen. Handels har varit tydliga i sina krav på politiska förändringar av till exempel reglerna mot sänkning av arbetstiden och otrygga anställningar.

Samtidigt sitter Susanna Gideonsson i Socialdemokraternas verkställande utskott och hon har ofta funnits med när partiet presenterat program för arbetsmarknaden.

Ändå blir valet på sätt och vis en milstolpe för LO. Det är inte första gången en kvinna får ansvaret att leda organisationen. Det har hänt förut - en gång.

Däremot blir det första gången LO hämtar sin ordförande från den privata servicebranschen. Tidigare har LO:s ledare kommit från industrin och, vid ett tillfälle, från den offentliga sektorn.

I en tid när just restauranger, hotell och butiker ser ut att vara på väg in i den kanske djupaste krisen på årtionden är det svårt att överskatta betydelsen av den signalen.

Väljs Susanna Gideonsson till LO-ordförande kommer också synen på svensk arbetsmarknad och fackföreningsrörelsens utmaningar att förändras. Den kommer att bli mer realistisk.

Bara fyra av tio har ett fast heltidsarbete

Det är nämligen i handeln och den övriga servicenäringarna som de nya jobben finns. Jobb där anställda passar sina telefoner i väntan på ett SMS om chansen att jobba några timmar. Jobb där arbetsgivaren hyvlar ner arbetstiden och lönen.

Jobb som inte går att leva på.

Många som arbetar deltid eller på tidsbegränsade anställningar är unga, men långt ifrån alla. Bland kvinnor i arbetaryrken är det i dag bara fyra av tio som har ett fast heltidsarbete.

Deltidsarbete och tidsbegränsade påhugg stänger i praktiken många ute från trygghetssystem som a-kassan och är dessutom en dålig grund för en stark facklig organisation. Det blir en ond spiral.

Om LO väljer en ordförande från Handels kan de som är mest utsatta på arbetsmarknaden få en lite starkare röst. Det skulle inte vara en enda dag för tidigt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.