Industrisamhället är på väg tillbaka

Batterifabriken pekar på möjligheterna

Batterifabriken i Skellefteå ser ut att bli av, trots att det funnits gott om tvivlare de senaste åren. I veckan meddelade företaget Northvolt att de lyckats samla ihop den miljard dollar som behövs för att bygga den första etappen med en kapacitet motsvarande 16 gigawattimmar. Så småningom ska det fördubblas.

Då blir fabriken i Skellefteå nästan lika stor som Teslas Gigafactory i Nevada.

Fabriken är en jättenyhet

Etableringen av en helt ny stor industri med över tusen anställda i en framtidsbransch är en jättenyhet, för Skellefteå, Sverige och – i det här fallet – Europa. Ändå är den nästan svår att ta in. Vi har ju vant oss vid att höra hur industrins betydelse krymper, som arbetsgivare och som producent av värden.

Vår tid brukar ju till och med kallas postindustriell.

Ändå kan planerna på batterifabriken i Västerbotten vara ett tecken på att det producerande Sverige är på väg mot en omvandling som kan vara lika dramatiska som 1970-talet, men med omvända förtecken. Och en drivkraft är insikten att klimatförändringarna tvingar fram dramatiska förändringar i samhället.

Bilindustrin förändras

Northvolts finansiering kommer delvis från fordonsindustrin och det är också där kunderna finns. I bilindustrin pågår omställningen till eldrift för fullt, samtidigt som tekniken för självkörande fordon utvecklas och nya sätt att sälja och äga bilar växer fram.

Den svenska stålindustrin arbetar med en metod för att helt utesluta kolet ur produktionen. Just nu byggs en försöksanläggning i den gamla kolhamnen i Luleå. Lyckas projektet som går under namnet Hybrit betyder det att en stor del av de svenska koldioxidutsläppen försvinner de närmaste årtiondena.
I skogsindustrin arbetar man med att använda energin effektivare, men också med att hitta nya klimatsmarta sätt att använda en förnybar resurs. Kraftproduktionen ställs om för att bli hållbar.

Byråkratin måste minska

Så där skulle vi kunna fortsätta. Omställningen skapar nya möjligheter för industrin, och Sveriges förutsättningar att spela en ledande roll är bra. Men det kräver att vi gör rätt saker, inte minst politiskt.

Behovet av investeringar i infrastruktur och utbildning har vi skrivit om. De kommer bara att växa. Industrin behöver dessutom stabila förutsättningar när det gäller energi. Tänk om Moderaterna kunde respektera det.

Dessutom krävs till exempel utbyggnad av elnäten och – kanske – mindre byråkrati när det gäller tillstånd.

Det är bråttom. Teknikskiftet kommer inte att vänta. Och att ta igen förlorad mark och bygga upp en industri som försvunnit är lättare sagt än gjort. Fråga bara regeringarna i London eller Washington.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.