Otrygga jobb drabbar vården av inlåsta barn

Statens institutionsstyrelse, SiS, har ansvar för några av samhällets mest utsatta barn och ungdomar. I vårt land är SiS-ungdomshem de enda som får använda tvångsmedel som inlåsning och isolering av unga människor.

När allt annat har misslyckats är det statens särskilda ungdomshem som återstår. Om kommunens socialtjänst begär att få placera en ung människa kan SiS inte neka.

Målgruppen är egentligen kriminella och missbrukande ungdomar mellan 15 och 17 år, men det förekommer att yngre barn med andra problem placeras på de särskilda ungdomshemmen.

Aftonbladet granskar

Under hösten har Aftonbladets Kerstin Weigl i en rad artiklar granskat hur institutionsvården fungerar. Hon kunde bland annat berätta om hur Josefin och Jasmine, båda 13 år gamla, tagit sina liv medan de tvångsvårdades, under långa perioder i isolering.

På tre år har antalet självmordsförsök på SiS-hem fördubblats. Förra året försökte 21 unga människor ta sitt liv.

Granskningen visade att samarbetet med barnpsykiatrin inte fungerar, och att barn som behöver vård ofta snabbt skrivs ut och får återvända till institutionen.

Lägre krav

Naturligtvis är arbetet på ungdomshemmen extremt ansvarsfullt. Därför väckte det stor uppmärksamhet när myndigheten för ett drygt år sedan bestämde sig för att sänka utbildningskraven för sina behandlingsassistenter.

Det handlade om att kunna rekrytera personal. Därför behövs i dag bara gymnasieutbildning för att få arbete på ett SiS-hem.

Men personalproblemen på ungdomshemmen handlar inte bara om formell utbildning. Fackförbundet ST:s tidning Publikt avslöjar nu att en mycket stor del av de anställda bara har tillfälliga anställningar.

Sedan 2013 har andelen tillfälligt anställda varje år legat mellan 36 och 41 procent. I praktiken kan det ibland betyda att en majoritet av de som arbetar är vikarier. Och det får konsekvenser.

Många vikarier

– Om man jobbar fyra stycken en helg och tre är vikarier så innebär det en ökad påfrestning för den som är fast anställd, säger till exempel Jimmy Haller som är centralt huvudskyddsombud på SiS.

Precis som på många andra delar av arbetsmarknaden är vikariesituationen på SiS ett problem för personalen. Utan en fast anställning är det svårt att planera framtiden, ta lån eller få ett hyreskontrakt.

Men när det handlar om vård av utsatta och skadade unga människor blir det också ett hot mot själva verksamheten.

– Vi kan inte bedriva den vård vi ska bedriva, säger till exempel Thord Johansson från ST till Publikt.

Det är bara inte rimligt.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.