Damerna kämpar för mer än ett VM-guld

Vi trängs i sportbaren för VM-rysaren

Segerjubel när Tyskland besegrades.

Vem hade kunnat föreställa sig att den största frågan i Almedalen 2019 skulle vara att få plats på en sportbar?
Inför landslagets semifinal i fotbolls-VM är platserna på O’Learys här i Visby lite som en guldbiljett till Willy Wonkas chokladfabrik.
Den här fotbollssommaren för tankarna till en gammal trudelutt. Trots att vi har sprungit tusen mil, så kommer vi springa tusen till.
Det låter som en beskrivning av Stina Blackstenius och Sofia Jakobssons blixtlöpningar i 32-gradig värme, för att slå hål på det tyska spöket.

Textraden skulle också kunna handla om resan för damfotbollen. Man har rusat så långt och så länge.
“Vi visar inte damfotboll alls” var det svar Aftonbladets Frida Söderlund fick på O’Learys på Storgatan i Stockholm.
En policy som lär komma att ändras. 1,5 miljoner svenskar såg Sverige besegra Tyskland i kvartsfinalen, och säkra en plats i OS. En halv miljon följde Sportbladets liverapportering under matchen.

Extraknäckte som städare

När landslaget tog sig till fotbolls-VM i USA 2003 var det tack vare dubbelt slit. Victoria Svensson jobbade som alltiallo på brittiska ambassaden, Moström satt i kassan på en bank, Marklund jobbade som lärare, Sofia Lundgren extraknäckte som städare. Listan fortsätter. Det var träningspass tidig morgon, därefter jobb och så tillbaka till fotbollsplanen efteråt, vilket återges i ett stort reportage i magasinet Offside.

Hjältarna i landslaget tog silver 2003. Tänk om de hade fått ägna sig åt sin älskade fotboll på heltid.

Än är skillnaderna i ersättningar och resurser gigantiska mellan damerna och herrarna, till och med till landslagen.

”Mer resurser till kvinnor och tjejer”

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Paris och såg Hedvig Lindahl hänga som ett streck i luften i den matchavgörande straffräddningen. “Jag har länge framfört till Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i sitt arbete i både Uefa och Fifa och även till högt uppsatta i både Uefa och Fifa att de måste ändra fördelningen och resurser mellan män och kvinnor”, sa Löfven till SVT Sport, och tillade: “Man måste successivt se till att föra över mer resurser så att kvinnor och tjejer får samma möjligheter som män. Inget annat duger.”
Vårt landslag har sprungit så långt. Arenorna har vuxit, publiken likaså. Under Almedalsveckan trängs vi i sportbaren.

Kombinationen av erfarna spelare som Seger och Fischer, med vassa stjärnskott som Blackstenius och Janogy, och så Gerhardssons slipade taktik på det, är magisk.

Var femte svensk elvaårig flicka spelar fotboll. Allra mest gåshud och lyckorys får jag vid tanken på alla dessa uppåtvända små ansikten framför tv-skärmarna hemma i Sverige.
Alla små tjejer som redan fått svart på vitt att det går att lyckas inom fotbollen.