Massor av jobb kan försvinna för alltid

Coronakrisen drabbar branscher olika hårt

På Arlanda flygplats är det lugnare än vanligt.

I fredags tillsatte regeringen en samordnare för att hantera coronavirusets effekter på arbetsmarknaden. Han ska underlätta samarbetet mellan fack, arbetsgivare och myndigheter när människor riskerar att förlora sina jobb.

Rätt man för jobbet

Uppdraget gick till IF Metalls tidigare ordförande Anders Ferbe. Det råder ingen tvekan om att han har kvalifikationerna för uppgiften.

Som statlig utredare ligger Ferbe bakom förslaget om att utvidga korttidsarbetet som nu ska genomföras i expressfart. Framför allt fanns han dock på IF Metall under 2007 och 2008, tillsammans med Stefan Löfven.

Anders Ferbe

Det finns många likheter mellan det som hände då och det som sannolikt ligger framför oss nu. Då som nu riskerade hundratusentals jobb att försvinna för alltid. Inte därför att företagen var misskötta eller affärerna i oordning utan helt beroende på yttre faktorer.

Då som nu slår också krisen extremt olika i olika delar av samhället. Den som under våren 2008 stannade i Stockholm fick kanske intrycket att landet klarat krisen. Den som i stället reste runt till bruksorter och industrisamhällen i det producerande Sverige fick en helt annan bild. Där slogs vardagen sönder när jobben försvann och människor tvingades lämna sina hem.

Omedelbara effekter

Dagens kris kommer att drabba samma industrier, men effekterna blir mer omedelbara på andra håll. Kulturarrangemang och idrottstävlingar ställs in. Hotell har redan varslat personal, flygbolagen ställer in trafiken och hela besöksnäringen faller fritt. Och i helgen avrådde UD från alla onödiga resor utomlands.

Reseexperten Lotte Knutsson förutspår 100 000 varsel under den närmaste tiden.

Anders Ferbe kommer att ha nytta av sina erfarenheter från 2008, men han och regeringen kommer inte att kunna kopiera recepten från då. Regeringen har redan givit företagen uppskov med skatteinbetalningar. Riksbanken har reserverat obegripliga 500 miljarder för lån till företag och systemet för statligt stöd till korttidsarbete ska finnas på plats om en dryg månad.

Kraftfulla åtgärder

Det är mycket kraftfulla åtgärder, men de räcker inte för att rädda de hotell, restauranger och bussbolag som utgör besöksnäringen. Små företag, höga personalkostnader och ett nästan totalt stopp för inkomster kommer att leda till konkurser. Och till att jobb och viktig samhällsservice försvinner för alltid.

Staten måste hitta former för att ge riktat stöd till särskilda branscher, till exempel besöksnäringen. Ferbe kommer att behöva tänka utanför de traditionella ramarna, precis som 2008.