Tacka KD för dyra Apotek

Göran Hägglund (KD) talar

I går avslöjade Dagens nyheter att receptfria läkemedel har blivit dyrare sedan apoteken avreglerades.

Nähä, vem kunde tro det?

DN har jämfört priserna på 105 produkter med en försäljning av minst hundra tusen förpackningar per år. Hela 94 av dem har blivit dyrare.
För att jämförelsen ska bli rättvis har tidningen justerat priserna för inflation till dagens nivå. Sedan Göran Hägglund (KD) avreglerade apoteken 1 november 2009 har priserna i vissa fall stigit med 50 procent.

Nordkorea har apoteksmonopol

Men alla gillar inte granskningen.
"Trams! Är det bättre i Nordkorea och på Kuba? Som fortfarande har apoteksmonopol." skriver riksdagsledamoten Katarina Brännström (M) på Twitter i en kommentar till debatten.

Det kan låta lite taffligt, men just detta argument har återkommit i många år. I en motion i riksdagen 2005 krävde KD att apoteken avreglerades med samma argument och Dagens nyheters ledarsida hyllade avregleringen när den infördes med orden: "Att Sverige nu lämnar den grupp av länder, inklusive Kuba och Nordkorea, som klamrat sig fast vid helstatliga apoteksmonopol är på tiden."

Redan månaderna innan apoteksmonopolet avskaffades passade en rad läkemedelsbolag på med rejäla prishöjningar. Det DN:s granskning visar är att de sedan har fortsatt i samma stil.

Vinsten till skatteparadis

Egentligen visste politikerna att detta skulle hända. När Norge avvecklade sitt apoteksmonopol 2001 blev resultatet dyrare medicin och ett oligopol där ett fåtal privata jättar styrde marknaden.

Föga förvånande blev det likadant i Sverige.

2011 avslöjade Svenska Dagbladet att privata apoteksbolag slussade vinster till skatteparadiset Jersey samtidigt som de krävde mer pengar i subventioner av staten.
Sedan dess har nyheterna handlat om nedläggningar av apotek i glesbygden och svårigheter att få tag på rätt medicin.

Avregleringen av apoteken var ett resultat av borgerlig ideologi snarare än sakliga argument. En reform präglad av övertro på att marknaden automatiskt levererar låga priser och bättre valfrihet.
Men det blev inte så.

Mer realistisk politik

Även Socialdemokraterna har ibland fallit i samma fälla och olika regeringar har sedan tidigt 90-tal avreglerat många av samhällets grundläggande funktioner. Förhoppningsvis kan en mer realistisk politik få råda i framtiden. Och kanske kan de som varnar för konsekvenserna av privatiseringar få slippa jämförelser med allsjöns diktaturer.

För handen på hjärtat liberaler, just billiga läkemedel är kanske inte Nordkoreas och Kubas största problem.

Apoteken har glass men ingen
medicin

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln