Stefan Löfvens usla valrörelse

Därför gick det så dåligt för Socialdemokraterna

Stefan Löfven skyllde sjukvårdens problem på gamla borgerliga regeringar

Patienter riskerar att dö i väntan på canceroperationer. Mer än hundra tusen människor skadades under fjolåret på våra sjukhus.
Lågavlönade kvinnors livslängd sjunker.

Den senaste veckans rapportering visar att svensk sjukvård inte alls håller måttet. Valrörelsen borde ha handlat mer om välfärdens kärna - om att faktiskt rädda människoliv.

Men i stället fick vi ta del av Stefan Löfvens utspel om migrationen. Socialdemokraternas hårdare tag mot flyktingar var nog det enda vi hörde i förra årets valrörelse.

Och så gick det som det gick. Socialdemokraterna backade och fick till slut bara stöd av 28,3 procent av väljarna. Partiets lägsta siffra i modern tid. Regeringen förlorade nästan makten och tvingas nu till svåra kompromisser för att kunna sitta kvar.

Hur kunde Socialdemokraterna göra en så usel valrörelse?

Dålig tajming, anser Gabriel Wikström som är ordförande i partiets valanalysgrupp.

– Det bästa hade varit om man tagit diskussionen om migration tidigare, menar han och får det hela att låta som en miss i planeringen.

Förtroendet för sjukvården borta

Sanningen är nog att väljarna brydde sig mer om politiken. De ville inte ha fler flyktingdebatter som bara lyfte fram Sverigedemokraterna. Väljarna oroade sig för sjukvården som enligt opinionsmätningarna också var den viktigaste frågan under hela valrörelsen.

Strax efter midsommar, just när högtrycket rullade in, skrev Stefan Löfven och flera av hans partikamrater visserligen en desperat debattartikel om vården. Men Gabriel Wikström har fortfarande rätt, tajmingen var dålig. Väljarna låg på badstranden och om de läste statsministerns debattartikel var det nog utan större entusiasm.

Stefan Löfven skyllde mest på gamla borgerliga regeringar och menade att hans regering nu ”bytt färdriktning och börjat lösa många problem”.

Sedan lovade han två miljarder till vårdcentralerna, två miljarder till personalen och en halv miljard till cancersjukvården. Med tanke på att ett enda sjukhus i Stockholm kostar närmare 60 miljarder att bygga kan Stefan Löfvens sjukvårdssatsning bara beskrivas som – futtig.

Det var inte konstigt att invånarna i många landsting valde att rösta på sjukvårdspartier eller andra partier och i varje fall inte på Socialdemokraterna. Väljarna hade inget förtroende för den S-märkta sjukvårdspolitiken och skälen var egentligen hur många som helst.

Det räcker inte med ett par miljarder

Det handlade om förlossningsvården. Födande kvinnor som skickats runt mellan överfulla sjukhus. I Norrland hade de tvingats åka många mil. Bristen på barnmorskor var hela tiden akut.

Det handlade om vårdcentraler som varken hade tid eller resurser. Om akutmottagningar där gamla och mycket svårt sjuka fick ligga i timmar utan att ens få ett glas vatten.

Det handlade om cancersjukvården där patienter faktiskt redan dött i väntan på operation.

Sjukvården handlar om liv eller död och då räcker det inte med ett par miljarder och ett löfte om att det löser sig.

Nu måste Socialdemokraterna presentera en sammanhållen och genomtänkt sjukvårdsreform som tar människor på allvar. Både primärvården och sjukhusvården behöver stärkas. Sjukvården måste erbjuda en bra arbetsmiljö, problemet är inte att det saknas sjuksköterskor. Problemet är att de inte orkar jobba kvar i vården.

Om Socialdemokraterna ska klara nästa riksdagsval kan patienter inte ses som en kostnadsmassa vilken som helst. Sjukvården handlar om den 74-åriga kvinnan som alldeles nyligen skickades hem från akuten två gånger, den tredje gången hon kom in avled hon i lunginflammation och blodförgiftning. Samtidigt på en annan avdelning föddes det barnbarn hon aldrig skulle få se.

Vården handlar om henne och alla människors rätt att leva så länge de bara kan.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!