En släckt lampa förändrar inget

En timmes manifestation räcker inte, vi måste bry oss om miljön året runt. Här slottet i Stockholm före och under Earth hour 2013.

I lördags var det många som släckte lampan under en timme och tände stearinljus i stället. Earth hour, som det kallas, är en internationell årlig kampanj där hushåll och företag uppmanas att under en timme släcka belysningen för att uppmärksamma klimatfrågan. Och det kan tyckas lite larvigt.

Knappast bortkastat

– Det finns en risk att det bara stannar vid en symbolisk nivå; att man släcker lampan, får gott samvete och sedan startar datorn och googlar på nästa resa till Thailand, sa Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem, till Svenska Dagbladet.

Men om entimmesaktionen kan leda till att blickarna riktas mot den politiska dagordningen är det knappast bortkastat.

I fredags redovisade statliga Naturvårdsverket den årliga uppföljningen av Sveriges miljö­kvalitetsmål. Trots att det görs många bra insatser av olika aktörer så behövs det tydligare prioriteringar. ”Merparten av de nationella miljömålen kommer inte att nås till år 2020”, skriver myndigheten.

Ekonomi går före

En av huvudförklaringarna som Naturvårdsverket lyfter fram är konflikterna mellan miljöhänsyn och andra samhällsintressen. Många gånger går ekonomi före miljön när beslut ska fattas.

Egentligen behöver de inte ställas mot varandra. Ta tågtrafiken till exempel. Enligt en ny rapport från Kungliga tekniska högskolan förlorar svensk industri en och en halv miljard kronor om året för att tågen inte kommer och går som de ska. Eftersatt underhåll av rälsen och uteblivna storsatsningar på järnvägen har gjort alla till förlorare. Det är inte bara vi resenärer – som vill resa mer miljömedvetet – som drabbas med andra ord.

Miljön behöver alltså politiker som investerar och vågar fatta tuffa beslut. Och det gäller inte bara hemmaplan.

När Naturskyddsföreningen granskade våra svenska EU-politiker utmärkte sig Moderaterna som mest konsekventa med att rösta mot miljöförslag.

Det är allvarligt eftersom EU-parlamentarikerna tillsammans har nästan lika stor möjlighet att påverka som den svenska regeringen i dessa frågor. Det spelar alltså stor roll för miljön vilka politiker som leder våra parlament.

Det är bra att vi släcker lampan en gång om året, men vi behöver politiker som är hängivna miljön 365 dagar om året.

Följ ämnen i artikeln