Alliansen erkänner: precis allt blev fel

Den borgerliga majoriteten i Stockholms landsting erkänner nu i en debattartikel att precis allt blivit fel när det gäller Nya Karolinska. Huset är felbyggt, pengarna har rullat utan kontroll, styrningen har havererat, bygget blev svindyrt och saknar nu allmänhetens förtroende och politikernas stöd.

Exakt så uttrycker sig förstås inte de borgerliga lanstingspolitikerna i Stockholm. I själva verket håller moderaten Irene Svenonius och de andra politikerna en lite gnällig och självömkande ton.

Visst, det är nog bra att journalister avslöjat det ena missförhållandet efter det andra. Men varför skriver de aldrig om det som trots allt fungerar? Och det är klart att den politiska oppositionen ska opponera, men borde inte Socialdemokraterna sluta bråka någon gång?

Ny styrelse

Nu ska en ny oberoende styrelse tillsättas, lånen förhandlas om och nya rutiner införas. I sak är det en förödande kritik av den politik som landstingets majoritet har fört. Till och med den grundläggande idén bakom bygget - att öppna offentlig verksamhet för privata investeringar - döms ut.

”Ett välskött landsting lånar pengar billigare än ett företag”, skriver Stockholms borgerliga landstingspolitiker.

Precis, frestas vi utbrista. Just det är vi många som försökt säga under flera år.
Betyder de åtgärder som nu presenteras att krisen är över? Innebär de att bristen på vårdplatser i Stockholm är löst, att de cancersjuka barnen får luft eller att konsulträkningarna slutar ramla in?

Naturligtvis inte.

Det är klart att det är bra om landstinget kan ta över en del av lånen, men Nya Karolinska lär fortfarande vara världens dyraste sjukhus.

Bättre kontroll

Och det är klart att det är bra om rutinerna och kontrollen förbättras, men det betyder knappast att sörjan av lobbying och konsulter slutar att ställa till problem.

Men viktigast av allt är att krisen i huvudstadens vård kommer att bestå. Trots personalens kamp för att ge en god vård är Nya Karolinska fortfarande ett sjukhus som planerats lika mycket för att ge politisk prestige som för sjuka stockholmarna.

Ett ”sjukhus i världsklass”, värt ”varenda krona som investeras” avslutar Stockholms borgerliga landstingspolitiker trotsigt dagens debattartikel.

Det är då alla borde inse att den nya sjukhusstyrelsen inte kan lösa problemen med vården i Stockholm. En ny politisk majoritet skulle däremot vara en bra början.