VIKTIGT: Du måste vattna din trädgård

Det brinner i Sverige – igen

Det brinner i Ljusdal. I år igen.

”JUST NU: Det regnar”

Så står det på Aftonbladets pushnotis lördagen den 17 juni. Nyheten är att Malmö fått regn för första gången på nära en månad. Det hela skulle kunna vara nyhetssatir, antitesen till vad som utgör en riktig nyhet.

Skulle kunna vara, men så är det inte. Det här är den nya verkligheten. Det har inte ens blivit högsommar ännu och Sverige lider redan av vattenbrist. På SMHI:s karta över risk för vattenbrist lyser stora delar av södra Sverige i rött. Meteorologer och klimatexperter säger att den svenska sommaren ser ut att bli torrare än 2018.

Det brinner – igen

Och det brinner redan i Ljusdal. Precis som det gjorde 2018.

Välkommen till ett vykort från klimatkrisens tidevarv.

Några dagar före regnets ankomst genomfördes en konstaktion på Nationalmuseet i Stockholm. Klimataktivister limmade fast sig på skyddsglaset på Claude Monets tavla ”Konstnärens trädgård i Giverny”. Samtidigt färgade Extinction Rebellion vattnet i Stockholms fontäner rött.

Det hela skulle väcka uppmärksamhet om klimatkrisen.

Tydligen räcker det inte med krisinstinkt trots att en skog brann 35 mil bort. Precis som att det inte verkar ha räckt med att skogar brunnit i Kanada och Kalifornien under våren. Ungefär så som det brann i Grekland 2021, eller i Australien 2022.

Eller i Ljusdal 2018. Därför blir det en nyhet när det regnar i Sverige juni 2023.

Vädret är oberäkneligt

Klimatkrisens effekter ses allt tydligare i vårt land. Enligt en studie i SVT står det att trädgränsen, där skogen slutar och fjället börjar, flyttat med 235 meter sen 1970-talet. I södra Sverige – där vattenbristen är som störst – har sommaren blivit 30 dagar längre. På blott 50 år.

När klimatet förändras, jorden blir torrare och vädret oberäkneligare, är det tydligt att den globala uppvärmningen inte är ett klimatproblem; det är ett överlevnadsproblem.

Om vi vill kunna odla vår mat, dricka rent vatten och orka vistas utomhus utan att svettas ihjäl: då behöver vi att vårt klimat inte förändras för mycket. Då behöver vi jordar som inte torkar ut, skogar som inte står brand, eller våtmarker som behöver återställas.

Inget regn

Vi behöver pålitlig nederbörd och säsonger för vår odling. Vi behöver befinna oss i en värld där vi tar hand om vår egen trädgård med samma omsorg som Monet målade sina.

Det handlar om att förutsättningen för liv inte ska gå upp i brandrök. I en sådan situation kan ingen låtsats som att det regnar.

Denna chatt är stängd.

  • Fanny Jönsson
    20 juni 2023

    Tack för dagens chatt! Ha en fortsatt fin dag. Hoppas ni får lite regn på er :)

    /Fanny

  • 20 juni 2023

    Kina bygger ett nytt kolkraftverk varje vecka.En privat miljonär planerar för 40 nya kolkraftverk i Indien.Enbart dessa två länder gör att uppvärmningen ökar.Oavsett vad resten av värden gör.Tillomed eu länder som Tyskland och Polen eldar med kol.Oavsett om Kina bygger mycket solkraft mm.Spelar det ingen roll hade behövt börja avveckla befintliga kolkraften.Men väljer att bygga nya.En hög skatt mot allt som kommer från kolkraftverk energi.Kunde gjort skillnad men skulle ens Tyskland vara intresserad.

    Lynx

    En fossilskatt är inte en dum idé.

    Fanny Jönsson
  • 20 juni 2023

    Det är ju otroligt beklämmande att det har gått så långt, att vi nu ser så tydliga tecken på det som man varnat för och hade kunnat förebygga, även om fossilindustrin uppenbarligen mörkat forskning alltsedan 50-talet. Så vad gör MSB, FHM och andra myndigheter som har till uppgift att skydda mot och förhindra kriser och olyckor ? Det verkar vara skralt med krismedvetenheten i detta fall. Mkt fokus på räntor och inflation och att det är på väg att vända, men det kommer knappast bli billigare med alla klimatrelatetade skador framöver. Vem tar med det i kalkylen ?

    karin
  • 20 juni 2023

    Höj skatten för människor i storstäderna.

    En s.k klimatskatt som b.la kan gå till arbetet med våtmarker.

    Kristian Bergquist
  • 20 juni 2023

    Du är som en politiker, lätt att beskriva det som varit. Kom istället med förslag om förändringar.

    hasse

    Jag hoppas onekligen att politikerna kommer med fler lösningar än vad jag kan sammanställa i en ledartext på cirka 2600 tecken.

    Fanny Jönsson

Följ ämnen i artikeln