Nu delar vi ut rosor till finansministern

LEDARE. 13 april 2016. Vårbudgeten.

Äntligen skipas det lite rättvisa.

I regeringens budget blir de minsta barnen ­vinnare.

Det är förskolebarnen, skol­eleverna, flyktingfamiljerna samt de gamla och sjuka som får ett välbehövligt tillskott. ­Efter decennier av nedskärningar ­satsar regeringen åter på välfärd.

I dag presenterar finansminister ­Magdalena Andersson sin vårbudget och det här är något så ovanligt som en ­positiv ledartext. Det är sällan vi ­jublar ens över en socialdemokratisk regering, men i dag delar vi gärna ut rosor till finans­ministern. Tio miljarder om året till ­landets kommuner är visserligen inte tillräckligt, men det är i alla fall en bra början.

Mer personal behövs

Efter de senaste avslöjandena i bankvärlden känns det givetvis ­extra bra att det är bankerna som får vara med och ­betala med den utökade bankskatten. Det är bättre att pengarna går till barnen än till bankernas tvivelaktiga affärer.

Krisen inom förskolan är akut. Barngrupperna är för stora och i Malmö ­diskuterar man just nu att öppna jätte­förskolor med flera hundra barn. En förskola behöver inte massor av barn, den behöver mer personal.

Krisen inom skolan är väl känd, ­resultaten fortsätter att ­vara dåliga ­särskilt i socioekonomiskt utsatta områden.

Skolan är ojämlik, de högpresterande skolorna har fler utbildade lärare, medan de obehöriga lärarna finns på lågpresterande skolor. Alla elever ­behöver fler ­engagerade och duktiga lärare.

Den fortsatta beskrivningen av ­Sverige är lika deprimerande. Det är ­inte konstigt, Alliansregeringen sänkte skatten med 140 miljarder ­kronor.

Det är pengar som kunde ha gått till social­tjänsten som i flera år gått på knäna. Vakanserna ökar, ärenden hinns inte med och barn, äldre och utsatta i behov av akut hjälp får stå på kö.

Antalet demenssjuka kommer att tredubblas under de närmaste trettio åren, men redan i dag saknas platser inom äldre­omsorgen. ­Gamla tvingas bo hemma tills de är i princip döda. Det är kris inom psyk­vården och sjukvården.

Sjöstedt envishet

Välfärden har tjänat oss väl. Medan den vuxna befolkningen jobbat för ökad tillväxt har samhället tagit ansvar för barn och gamla. I dag har 140 000 svenskar, mestadels kvinnor, tvingats gå ner i arbetstid eller säga upp sig för att ta hand om sina anhöriga.

Det är klart att Magdalena Andersson ska ha ett fång rosor i dag, men även ­Jonas Sjöstedt kan få en bukett för sina envetna krav på mer pengar till välfärden.

Vi är många som får fortsätta att ställa krav på ökade satsningar på dem som ­behöver pengarna bäst.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.