Lööfs politik kan ge SD fler väljare

Den sjunde juni 1926 avgick regeringen Rickard Sandler (S) efter en långvarig gruvarbetarstrejk - Stripakonflikten - i Västmanland. Borgerligheten i dåtidens tvåkammarriksdag hade på grund av Stripa lyckats få majoritet bakom en politik som socialdemokraterna ansåg uppmuntrade strejkbryteri.

"Det är bättre att denna regering faller än att regeringsmakten lämnas att förfalla" sa Rickard Sandler.

Göran Persson (S) citerade ofta Sandler under regeringsförhandlingarna efter valet 2002. Man kan inte gå med på vad som helst bara för att få sitta kvar vid makten. Visserligen hade Socialdemokraterna vunnit valet och fått nästan 40 procent men Miljöpartiet trasslade och ville ha ministerposter. När de fick nej försökte De gröna bilda en mittenregering tillsammans med Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna.

Men Göran Persson väntade ut dem alla. Sedan regerade han vidare med ett samarbetsavtal, det så kallade "121 punkts-programmet", med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Kravlistor

Även Stefan Löfven valde samma strategi när Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) presenterade sina så kallade "kravlistor" i veckan. Centerns lista innehåller bland annat försämrat anställningsskydd, marknadshyror och sänkta skatter för höginkomsttagare.

– De här kraven ska ses som tydliga krav för S att acceptera eller att förkasta för att vi ens ska kunna överväga om vi ska tolerera Stefan Löfven i statsministeromröstningen. Det är upp till S att begrunda de krav som vi kommer att lägga fram till dem, sa Annie Lööf till DN.

- Jag är förberedd och partiet är förberett, svarade Stefan Löfven. För att sedan inte säga något mer.

Om Annie Lööf menar allvar med att Löfven ska lägga sig platt blir det ingen regering. Centerpartiets kravlista ligger väsentligt till höger om regeringen Reinfeldt och skulle kräva att Socialdemokraterna i princip byter ut sin politik mot Centerpartiets. Dessutom krävs Jonas Sjöstedts (V) stöd i riksdagen så Socialdemokraterna skulle inte kunna få igenom politiken ens om de ville. Så varför agerar Lööf som hon gör?

Förklaringen är förmodligen att hon bluffar. Sanningen är nämligen att Annie Lööf egentligen inte har någon särskilt stark förhandlingsposition, lika lite som Miljöpartiet hade det 2002. Hennes val står fortfarande mellan S och SD. Hon kan självklart fälla Stefan Löfven i veckan men vad händer sedan?

Framstår som ärlig

Annie Lööf framstår som ärlig i sin avsky mot SD. Hon omger sig med en aura av principfasthet och vill representera det moderna, öppna och kreativa Sverige. I valrörelsen kampanjade hon med unga coola entreprenörer som Isabella Löwengrip och skällde ut Jimmie Åkesson i direktsändning. Släpper hon nu fram SD till köttgrytorna kommer alla att se det som teater. Hon har inte längre det valet.

I Danmark såg vi i veckan vad som händer när man bjuder in högerextremister i värmen. Där har den borgerliga regeringen just avslutat förhandlingarna med Dansk Folkeparti om nästa års budget. Samtidigt lanserades ett "paradigmskifte" i invandringspolitiken. Tanken är att flyktingar ska åka "hem" om det blir fred i länderna de kom ifrån, även om de har integrerats i Danmark. De kommer med denna logik i princip aldrig att kunna bli danskar utan ska lämna landet - förr eller senare.

Regeringen och Dansk Folkeparti presenterade även en ny kriminalpolitik.

- Vi har diskuterat kriminella utlänningar mycket. Vi genomför ett förslag om en öde ö, där de ska placeras, säger Peter Skaarup, Dansk Folkepartis gruppledare.

Den öde ön ska fungera som ett slags interneringsläger innan utlänningarna deporteras. På Dansk Folkepartis officiella Twitterkonto har de lagt upp en liten tecknad film där en man i muslimsk klädsel körs ut till ön i en fiskebåt till ljudet av måsars skrik. Så ser prislappen för extremhögerns stöd ut i Danmark och Sverigedemokraterna är knappast sämre förhandlare. Detta vet Annie Lööf.

Kan vara bluff

Det är självklart möjligt att Centerpartiets kravlista var en bluff, ett skambud som syftar till att de ska kunna släppa fram en SD-stödd regering ledd av Ulf Kristersson och sedan försöka skylla på Socialdemokraterna. Men i så fall får vi snart reda på det.
Mer sannolikt är att det var ett utgångsbud och starten på en förhandlingsprocess. I så fall finns det anledning att granska politikens innehåll. Centerpartiet vill helt ta bort anställningsskyddet i mindre företag och lagstifta om löner för bland andra nyanlända under kollektivavtalens lägsta nivå. På en stor del av arbetsmarknaden skulle människor i princip bli rättslösa samtidigt som lönerna pressas nedåt. Förutom att enskilda skulle drabbas kan de politiska konsekvenserna bli förödande.

I rapporten Populismens verkliga orsaker har TCO:s tankesmedja Futurion gått igenom forskningen om sambandet mellan "arbetsmarknadsoro", människors rädsla att förlora jobbet och ställning på arbetsmarknaden, och populismens framväxt. Det visar sig att just otrygghet i arbetslivet är en helt avgörande drivkraft för populistiska rörelser, som Sverigedemokraterna. Centerpartiets politik skulle alltså antagligen öka stödet för Jimmie Åkesson.

Fortfarande S eller SD

Antagligen har Annie Lööf gått på sin egen myt om att Socialdemokraterna gör vad som helst för makten. Men det finns en gräns när ett extra val är att föredra.

2002 var motsättningarna inledningsvis stenhårda, Miljöpartiet ställde kabinettsfråga på ministerposter. Men eftersom ingen annan regering var möjlig blev det till slut Göran Persson i alla fall. Kallast is i magen vann. På samma sätt finns egentligen inget realistiskt alternativ till Löfven i dag, inte om man vill stoppa SD. Och bollen ligger fortfarande där den legat hela tiden - hos Annie Lööf.