Vården är redan vår största krisbransch

Riksdagen har en månad på sig att stoppa slakten

Landets regioner räknar med ett underskott på 17 miljarder kronor i år.

Det är kanske varken krisen för byggbranschen eller krogarna som borde oroa oss när tiderna blir sämre. Den riktigt stora krisen kommer att drabba vården, och det har redan börjat.

När Sveriges Radio frågade landets regioner visar det sig att alla utom en går med underskott. Tillsammans fattas det 17 miljarder kronor. Nästa år blir situationen ännu värre.

Konsekvenserna syns redan. Nästan alla regioner har redan beslutat om besparingar. Enligt Sverige Radio handlar det om 10 miljarder kronor. Optimisterna hoppas kunna dra ner kostnaderna för administration, men så stora pengar går inte att spara utan att patienter och personal drabbas.

Akuten läggs ner

I Örebro län kommer inte längre sjukhusen i Karlskoga och Lindesberg att kunna erbjuda den vård man har idag. I Västra Götaland läggs akuten i Lidköping ner. Och i Södermanland ska 700 tjänster bort. Först att drabbas är tydligen apotekare som hjälper riktigt sjuka patienter att förstå sina mediciner.

Patientavgifter stiger och kollektivtrafiken blir dyrare. Två regioner höjer skatten, även om effekterna på ekonomin är begränsade.

Framtiden ser som sagt ännu mörkare ut.

Det märkliga är att inget av detta kommer som någon överraskning. Alla har vetat att priserna har stigit, också för regionerna. Alla, inte minst Elisabeth Svantesson, har vetat att regionernas intäkter inte skulle räcka.

Väljarnas viktigaste fråga

Landet har precis gått igenom en pandemi som avslöjade hur skört vårt vårdsystem är. Personbrist och orimliga arbetsförhållanden för de vårdanställda har funnits på dagordningen länge. Dessutom visar mätning efter mätning att vården är den fråga väljarna rankar högst.

Ändå är det alltså här vi befinner oss. I början av en massiv infarkt i hela vårdkedjan. Och regeringen tycks avmätt ointresserad.

Viktigare än sänkt snusskatt

Det kommer inte att bli bättre förrän en majoritet i riksdagen tar sitt förnuft till fånga. Sjukvården är viktigare än sänkt skatt på snus eller höjda rot-avdrag. Den är till och med viktigare än nya jobbskatteavdrag. Regionerna behöver mer statliga resurser, och de behövs nu.

Arbetet med 2024 års budget i riksdagen pågår i ytterligare ungefär en månad. De 349 ledamöterna kan fortfarande undvika den sjukvårdskris vi ser närma oss. Men klockan tickar.

Snart är det för sent.


Är det rimligt med nya besparingar i en vård som redan saknar resurser? Eller borde riksdagsledamöterna, som just nu arbetar med nästa års budget, rätta till Elisabeth Svantessons misstag och anslå mer pengar till regionerna.

I chatten diskuterar Ingvar Persson vårdpolitik med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    31 okt 2023

    Och det fick bli dagens sista inlägg. Jag vill tacka alla som bidragit med synpunkter och vittnesmål.

  • 31 okt 2023

    Hej

    Jag får cellgiftsbehandling på KS Solna, och det som slår mig är dessa tomma behandlingssängar samtidigt som det står patienter i kö för behandling. De som saknar är sjuksköterskor. Hur kan politikerna låta detta fortgå??

    Carina

    Hej Carina.

    Det inte bara fortgår, risken är att det blir värre.

    Ingvar Persson
  • 31 okt 2023

    Moderaterna driver medvetet den allmänna vården i botten, för att få folk att acceptera privata sjukförsäkringar. Samma som med skolor och all annan samhällsservice. Skattesänkningar för de redan rika, som kan köpa sig förbi vårdköerna. Kvar bli vi som inte kan betala, sittande i evighetslånga köer på de allmänna vårcentralerna.

    Lelle

    Hej.

    Det är dyster bild du målar upp. Själv vet jag inte om jag tror att det är en medveten plan eller bara vanlig kortsynthet. Eller vilket som är värst.

    Ingvar Persson
  • 31 okt 2023

    Har anhöriga som är riktigt sjuka och ligger på vårdavdelningar. Jag är glad att själv inte längre arbeta som undersköterska, den stackars personalen springer sönder sig, de sjuka får ingen info då ronderna begränsas i antal, sjuka äldre får besked samma dag att de ska åka hem efter lunch. Vilket även kommunens biståndsbedömare får.

    Dessa ska fixa personal och omvårdnad med bara några timmars framförhållning! På akuten har en anhörig m cancer och svåra smärtor fått sitta i 8(!) timmar utan att en sköterska kommit och pratat m hen. Inte p.g.a sköterskornas ointresse, de hinner inte!

    Eva

    Hej Eva.

    Och ditt vittnesmål handlar ändå om situationen idag. Lägg till ytterligare besparingar och det kommer att bli ännu värre.

    Ingvar Persson
  • 31 okt 2023

    Nej det är inte rimligt. Tyvärr tror jag att det inte kommer ske någon förändring. En stor del skyller jag media för, det syns eller debatteras inte i varken tv-debatter el tidningar om den annalkande katastrofen. Allt fokus ligger på invandring o ekonomi tyvärr. Är själv sjuksköterska och skulle aldrig sätta min fot på akutsjukhus tyvärr där arbetsförhållandena är urusla.

    Trött sjuksköterska i Sthlm

    Hej

    Jag håller med om att den politiska debatten, och rapporteringen i media, handlar för lite om vården. Men just nu gör vi ju ändå något för att få upp frågan på dagordningen.

    Ingvar Persson