Tacka Theresa May för Åkessons EU-vändning

Britterna borde få en ny folkomröstning

Theresa May.

Till sist går luften ur också den mest stryktålige. Den brittiska premiärministern Theresa May har tagit fler snytingar än nästan någon annan politiker. Hon övertog jobbet efter en smitare som skapade politiskt kaos och sedan lämnade. Hon fick hantera ett folkomröstningsresultat ingen ville ta ansvar för och ett parti med en mobbningskultur direkt från de brittiska internatskolorna.

Och som om inte det vore nog, hon har kämpat med en opposition som konsekvent haft sin egen dagordning för ögonen.

Theresa May har gett det politiska fiaskot ett ansikte, men hon har gjort det utan att darra på överläppen. I alla fall fram till i går.

Lämnar jobbet om två veckor

Dagen efter att brexitfloppen tvingat de motvilliga britterna till valurnorna för att utse nya EU-parlamentariker meddelade May att hon lämnar partiledarskapet om bara två veckor. Sedan får falangerna i det konservativa partiet sköta sina konspirationer på egen hand.

Som person är det svårt att inte känna lite sympati för May. Politiskt har hennes period varit en katastrof, framför allt för britterna. Ändå har fiaskot faktiskt varit nyttigt för Europa.

När britterna i juni 2016 röstade för att lämna unionen jublade inte bara EU-motståndare på de brittiska öarna. Beslutet livade upp nationalister och högerradikala krafter runt om i Europa och på andra håll. Till och med Donald Trump uttryckte sin entusiasm.

"A fantastic thing", sa han till BBC.

Fruktade en utträdesvåg

Många fruktade att EU skulle drabbas av en våg av isolationism, stängda gränser och krav på exit-omröstningar från olika länder. Det fanns till och med de som menade att unionens framtid var hotad.

När väljarna nu ska utse ett nytt EU-parlament för de kommande fem åren vet vi att resultatet till stor del blev det motsatta. I takt med att konsekvenserna av att bryta upp från samarbetet har blivit allt mer konkreta och de brittiska politikernas oförmåga allt mer uppenbar har det också blivit svårare att motivera kravet på utträde i andra länder.

Här hemma har till och med Sverigedemokraterna tonat ner sin EU kritik. Inte ens Åkesson vill förknippas med Mays fiasko.

Inför morgondagens val kan vi konstatera, försöken att bryta loss Storbritannien har gjort unionen starkare. Britterna borde få en ny chans att ta ställning till om de inte trots allt borde stanna kvar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln