Polischefen fegar ur om Springare

Rikspolischef Dan Eliasson tiger

Peter Springare är en polis från Örebro som blivit rikskändis efter att han skrev ett inlägg på Facebook där han pekade ut personer med "utländska namn" som överrepresenterade för vissa brott. Med över 200 000 fans på nätet har han blivit en maktfaktor i debatten.

Han har själv öppnat för att bli riksdagsledamot vilket SD välkomnat. Där skulle han förmodligen göra mindre skada.

Men just nu är han polis och har som jobb att försvara demokratin och förtroendet för rättssamhället.

Lika inför lagen

Det är honom du ska gå till ifall du utsatts för övergrepp. Det är han som utreder och ska skilja rätt från fel. Det är Peter Springare både den feministiska bloggerskan och den unge mannen med rötter utomlands ska kunna lita på.

För i Sverige är vi alla lika inför lagen.

När Peter Springare vill "förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor" eller drar svenskar med utländsk bakgrund över en kam är det inte bara en privatperson som uttalar sig.

Förtydligar sig

I förrgår förtydligade han sig med en krönika i den SD-nära nättidningen Nyheter Idag.

Med "förinta" menar han bara att "via demokratiska och politiska åtgärder avlägsna förutsättningarna för dessa vänsterextrema journalister att verka".

Det blev inte särskilt mycket bättre.

I nätets undervegetation kan "vänsterextrem" betyda i princip alla som inte delar SD:s värderingar, exempelvis Aftonbladets ledarsida, men även annan fri journalistik som SVT och Sveriges radio.

Främmande för vår demokrati

De "demokratiska och politiska åtgärder" han skriver om förutsätter naturligtvis ett helt annat samhälle än den västerländska demokratin.

Man få gå till DDR eller dagens Turkiet för att se vad det kan handla om. För hur hindrar du någon från att skriva?

Från att tycka, debattera och driva opinion?

Så länge Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen finns är inte Peter Springares samhälle möjligt. Vi är ett fritt land.

Värt att försvara

I går höll Kungliga Krigsvetenskapsakademin frukostmöte ett stenkast från Armémuseum kring den nya skriften "Sverige - värt att försvara" om det civila försvaret.

Björn Körlof, tidigare generaldirektör för nedlagda Styrelsen för Psykologiska Försvar, skriver ett kapitel om bland annat hur viktigt allmänhetens förtroende är för myndigheterna.

Nyckelordet, enligt Körlof, är "legitimitet". Medborgarna måste ha respekt för staten, annars brister lojaliteten mot beslut och förtroendet för myndigheternas information. Vid en kris kan brist på förtroende vara helt förödande.

Dan Eliasson tiger

Så vilken legitimitet tror polisen den får genom Peter Springare?

Polisfacket har reagerat mycket starkt.

– Det finns en balansgång för poliser där det inte får finnas några som helst tveksamheter om att vi står upp för alla människors lika värde, och den är så viktig att klara av. När man pratar om att förinta andra människor, då är den gränsen för länge sen passerad, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Björn Körlof använder i boken begreppet "relationsförgiftning" för en situation när det ömsesidiga förtroendet brister. Där är vi tyvärr nu.

Men rikspolischef Dan Eliasson har vägrat ta i frågan. "Det pågår ett arbete med detta i polisregion Bergslagen" låter han hälsa.

Att gömma sig ökar inte direkt förtroendet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.