ÅSIKT

Busch Thor sprakar av stridslust

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

Dagens vinnare var Ebba Busch Thor. Inte för att hon briljerade mer än vanligt i talarstolen eller fick in särskilt eleganta rallarsvingar på sina politiska motståndare. Inte heller eftersom Kristdemokraternas politik blev så värst mycket mer begriplig än innan.

Men Busch Thor visste hur hon skulle spela efter de nya regler som gäller sedan Stefan Löfven bildat regering med stöd av Centern och Liberalerna. Och hon gjorde det skickligt.

KD-ledaren tog replik på Annie Lööf med en gula västar-inspirerad vänsterpopulistisk retorik om att Centern sviker småfolket på landsbygden. Det blev i praktiken dagens viktigaste replikskifte, särskilt i ljuset av att Ebba Busch Thor inte tog replik på Jimmie Åkesson.

Värnskatt

Partiledardebatten som helhet var inte särskilt fartfylld. Ulf Kristersson fortsatte sin strategi från de senaste veckorna att öppenhjärtligt berätta hur irriterad han är på Lööf och Björklund. Det framstod mest som grinigt.

Jimmie Åkesson kritiserade avskaffandet av värnskatten och påstod fräckt att hans parti aldrig haft sådana förslag. Men så sent som i maj 2017 krävde SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt avskaffad värnskatt i en debattartikel i Dagens industri.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt försökte så gott han kunde gå i polemik mot regeringens politik. Men både han, Lööf och Björklund har en lite knepig roll eftersom de i grunden ändå stödjer Stefan Löfven. Ingen av dem lyckades egentligen gå i någon vidare opposition även om på C och L tog replik på statsministern.

Progressivt mot reaktionärt

Ett tillfälle då det faktiskt brände till var när Gustav Fridolin kritiserade Ebba Busch Thor för nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten i den M-KD-budget som gick igenom riksdagen nyligen. Myndigheten räddades i och med Januariavtalet.

Jimmie Åkesson pratar gärna om att han ingår i ett ”konservativt” block tillsammans med KD och M. Ett bättre ord är förmodligen ”reaktionärt”.

Här går den verkliga politiska konflikten mellan de fem partier som står bakom regeringen –och högeroppositionen. Det är stor skillnad mellan Löfvens progressiva värderingar och oppositionens kritik mot feminism, klimatpolitik och solidarisk flyktingpolitik.

För Ebba Busch Thor passar detta som hand i handske. Det finns antagligen gott om väljare som vill ha någon som kämpar mot jämställdhet, mot bensin- och dieselskatter och för rätten att äta sin biff i fred och sitta bredbent på tunnelbanan även om de inte vill gå hela vägen till SD.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM