Mejla

Kalle Sundin

I ett välfärdsland går alla till tandläkaren

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYR≈N

Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att människor inte vågar gå till tandläkaren av rädsla för kostnaderna. Ändå är det en verklighet för många.
En Sifoundersökning visade förra månaden att 150 000 pensionärer avstår nödvändig tandvård av ekonomiska skäl. De stretar på trots att smärtan och besvären i munnen sänker livskvaliteten.

Så tar sig klassamhället uttryck.

Rädslan är befogad

Rädslan över räkningarna är inte obefogad. Rotfyllningar kostar upp emot 5000 kronor och att sätta in en krona kan bli ännu dyrare. Högkostnadsskyddet täcker då bara hälften av beloppet.

Nu väljer Vänsterpartiet att ta strid i frågan. Under gårdagen presenterade Jonas Sjöstedt ett förslag som innebär att tandvårdskostnader över 2 000 kronor under samma år subventioneras fullt ut.

Det är en stor ambitionshöjning i relation till det nuvarande systemet där alltså staten täcker 50 procent på kostnader mellan 3 000 och 15 000 kronor och 85 procent från 15 000 kronor och upp. Enligt partiets uppskattning kommer reformen kosta 4,5 miljarder per år, förutsatt att en nationell taxa för de 50 vanligaste behandlingarna införs.

En välfärdsstrid

Det är den här sortens förslag valdebatten borde handla om nu. Politiken måste bryta ny mark och visa att välfärden fortsätter stärka tryggheten i människors vardagsliv.
Vänsterpartiets löfte sätter press på Socialdemokraterna att ta ytterligare steg i samma riktning. Regeringen har under mandatperioden höjt tandvårdsbidraget och ökat åldern för den kostnadsfria tandvården till 23 år. Men mer behövs. Det här är en välfärdsstrid som alla partier med målet om ett jämlikare samhälle måste delta i.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

avKalle Sundin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM