Demokrati får Kina att tiga som muren

Rött Maktskifte Det stundar ett maktskifte i Kina. Hu Jintao som styrt landet de senaste tio åren väntas efterträdas av Xi Junping. Och trots att omvärlden och miljontals kineser hoppas på förändringar finns det ingen demokrati i sikte.

24 augusti 2012. Kina

De flesta svenskar vet mycket väl att det är val i USA i höst och att president­kandidaterna heter Barack Obama och Mitt Romney. Färre känner förmodligen till att även världens folkrikaste land – enpartistaten Kina – ska genomföra ett stort maktskifte nu under hösten.

Det senaste halvåret har den politiska makten i Kina upplevt sin största kris på decennier. I måndags dömdes den tidigare framgångsrika juristen Bogu Kailai, hustru till karismatiske politikern Bo ­Xilai, till livstids fängelse för mordet på den brittiske affärsmannen Neil Heywood. Den märkliga och dramatiska ­historien innehåller pengar, makt och död.

Tog krafttag mot korruption

När mordhistorien rullades upp förra vintern fick Bo Xilai sparken som partisekreterare i provinsen Chonqing. Där hade han under de senaste fem åren blivit populär – och skaffat sig mäktiga ovänner – genom sina hårda tag mot ­maffian och den utbredda korruptionen.

Före skandalen var Bo Xilai på väg att bli en av världens mäktigaste män. Till hösten tippades han bli invald i kommunistpartiets högsta maktorgan – polit­byråns ständiga utskott.

Ekonomin har gått framåt

De senaste tio åren har president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao styrt det enorma partiet. Under deras tid vid makten har den kinesiska ekonomin vuxit sig tre gånger så stor och Kina har återigen blivit en stormakt som resten av världen måste förhålla sig till.

Någon gång i oktober ska maktskiftet äga rum. Då kommer partikongressen att välja en ny centralkommitté, som består av 200 partimedlemmar. Dessa ska i sin tur utse en ny politbyrå (ett slags riksdag) som i sin tur godkänner ”regeringen” – det ständiga utskottet.

Xi Junping tros bli ny president och Li Keiqiang förväntas att bli utsedd till ny premiärminister, även om de inte till­sättas formellt förrän på folkkongressen i mars.

Tystar sina kritiker

Enligt den femårsplan som partiet ­slagit fast till 2016 ska partiet satsa på det fattiga inlandet och miljövänliga investeringar. Omvärlden – och givetvis många kineser – hoppas på öppningar mot demokrati. Mycket genom att över en halv miljard kineser nu använder internet, ­sociala medier växer explosionsartat och den utbildade medelklassen blir allt ­större. Men kommunistpartiet har fortsatt att systematiskt tysta kritiker – och visat sig vara förvånansvärt flexibelt vid förändringar. På så sätt har det behållit makten genom övergången till marknadsekonomi och moderniseringen av samhället. Någon snabb demokratiseringsprocess är tyvärr inte att vänta.

Följ ämnen i artikeln