Kortare sommarlov bra för jämlikheten

Mer tid i skolan är bättre än sommarlov.

Moderaterna har lagt fram ett förslag om kortare sommarlov. Det tycker vi på Aftonbladets ledarsida är riktigt bra.

Det är Stockholms moderata oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr som vill testa tre terminer i stadens skolor. Ett pilotprojekt som sedan skulle kunna införas i resten av landet. Andra partier har sedan tidigare visat intresse och regeringen har redan börjat knapra på sommarlovet med sina sommarskolor.

Allt verkar alltså upplagt för ett kortare sommarlov framöver.

För långt

Dagens tioveckorslov är alldeles för långt. Det är anpassat till det gamla bondesamhället då barnen skulle hjälpa till med skörden. I dag innebär den långa ledigheten bara sysselsättningsproblem. Visst kan en del barn åka till utlandet eller ut på landet, de rikare barnen kan få massor av stimulans medan andra tvingas hänga kvar hemma på gården. Fattiga barn åker ingenstans, klassklyftorna består även om solen skiner.

För alla elever skulle ett kortare sommarlov innebära bättre fokus på studierna. I dag är lovet så långt att många barn glömmer vad de lärde sig på vårterminen. Lärarna får börja varje hösttermin med en repetition av allt som barnen inte kommer ihåg.

Tre terminer

Ett system med tre terminer skulle hålla studietakten uppe. Eleverna skulle dessutom få fler undervisningstimmar, vilket vore bra för skolresultaten. Många länder med höga studieresultat har mer undervisning och färre lovdagar.

För föräldrarna skulle ett kortare lov minska stressen kring semestern, det är svårt att pussla ihop en sommar där barnen har tio veckor ledigt medan föräldrarna bara har fyra eller fem. För en ensamstående förälder går det aldrig ihop.

För lärarna innebär det moderata förslaget givetvis mer jobb. Det kommer också att krävas fler lärare i en tid då lärarbristen redan är stor. Anna König Jerlmyr anser att det nya skolsystemet kräver en utbyggd lärarutbildning och en satsning på att locka fler till läraryrket.

Fler lärare

Ett positivt besked är då att intresset för lärarutbildningen hela tiden ökar. Vid senaste intagningen hade antalet behöriga sökande ökat med tio procent, totalt sökte över 10 000 till någon av lärarutbildningarna. Några av dem blir säkert besvikna om det långa lovet försvinner, men viktigare ändå är att skolan blir bättre.

Eleverna behöver så mycket undervisning som möjligt. Om Anna König Jerlmyr får bestämma blir den en termin från september till jul, nästa termin börjar efter julhelgerna och sträcker sig till påsk. Efter en påskledighet blir det sedan skola till mitten av juli.

Skolan sprids lite bättre över året om det gammalmodiga sommarlovet tas bort.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.