Kossor och svenskar får bara anpassa sig

EU-förslag – klockan slagen för tidsomställning

Trött på omställningen från sommartid till vintertid? Majoriteten i Europa är det också.

Du vet hur det är. Klockan ringer, och man motvilligt liksom häller över kroppen från liggande till stående position, likt en amöba som långsamt omformar sig. Och det är lite jävligare än vanligt, eftersom det är första dagen av omställningen till sommartid. Klockan visar halv sju, men man vet, med sjudande bitterhet i bröstet, att det är ett bedrägeri. Klockan på mikrovågsugnen blinkar bekräftande 05.30.

Sommartiden infördes i början av 1980-talet, en åtgärd för att spara energi, och har gällt för hela EU sedan 2002. Det här skiftet, som får både kor och människor att bryta ihop i övergångsperioden, kan nu inträffa för sista gången den 31 mars 2019, enligt EU-kommissionens förslag.

I februari röstade en majoritet i Europaparlamentet för att utreda att slopa de årliga omställningarna till sommartid och vintertid. EU-invånare fick tycka till. 4,6 miljoner fyllde i en enkät – alla medlemsländer deltog – och svaret var ett rungande ja till att sluta med tidsomställningen.

Kan ge upphov till olika tidszoner

EU-kommissionens förslag är att bara de länder som vill ha evig normaltid (vintertid) ställer tillbaka klockan den 27 oktober 2019. Alla länder ska genomföra förändringen samtidigt. Det medför att ett flertal länder som idag har samma tid skulle kunna hamna i olika tidszoner.

– I Portugal, Cypern och Polen vill de flesta ha sommartid. I Finland, Danmark och Nederländerna föredrar de vintertid, säger EU:s transportkommissionär Violeta Bulc till TT.
Det skulle kunna ge upphov till märkliga tidsgupp för resande genom Europa.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) vill se en bred uppslutning i Sveriges riksdag bakom en svensk position, lagom till att frågan ska behandlas av medlemsländernas ministrar i december. Frågan ska också behandlas i EU-parlamentet.
– Vilket vägval man gör mellan sommar- och vintertid behöver nog diskuteras ordentligt både inom och mellan medlemsstaterna, säger Eneroth till TT, och han är tveksam till om man kan bli klar med det redan till nästa år.

Svenskarna är mer positiva till sommartid

Det har väckt massor av frågor. Vilken tid ska vi ha? Svenskarna är aningen mer positiva till sommartid året om, visar en undersökning från DN/Ipsos. 37 procent vill ha sommartid hela året, medan 29 procent föredrar vintertid. Mängder av argument stödjer den ena eller andra sidan. Ljustimmar för barnen! Folkhälsan! Mörkerkörning! Liberala riksdagsledamöter har drivit frågan att sommartid ska gälla, och anfört att “normaltiden” är anpassad efter bondesamhället, och rutiner som inte längre är relevanta. Men vad gäller praktiska frågor om vem som får mest dagsljus ska kontorsnissar som jag (och riksdagsmän med samma lyxiga arbetstider) inte höja rösten. Den stora delen arbetare som jobbar inom vården och industrin, som styr kollektivtrafiken och håller igång handeln börjar betydligt tidigare än 9 på morgnarna.

En grundfråga måste avgöra tjafset om tiden

Men i dessa tider bör grundfrågan vara ganska enkel. Samtidigt som sydöstra Asien slås sönder och samman av rekordstormen Mangkhut – fenomen som kommer att bli allt vanligare i takt med att jorden värms upp – bör vi ständigt tänka på att energieffektivisera.

Det är inte vi som kinkande häller oss ur sängarna som ska avgöra, utan vilken tidslösning som är mest effektiv ur energisynpunkt. Södra Sverige sparar så mycket som 30 miljoner euro årligen genom att elförbrukningen minskar med sommartid, visar exempelvis en studie från Olvar Bergland, som forskar om energi och elmarknader vid Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Olika delar av Europa har självklart olika förutsättningar.

Ett beslut om tidszoner måste lägga betoning vid det, och förmodligen krävs mer tid för en rejäl utredning. Sverige och övriga Europa måste formas till att resursoptimera. Sen får kor och människor bara anpassa sig.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.