Konkurs skrämmer ingen på Syntagma

Publicerad 2011-06-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Protest Demonstranterna fortsätter att samlas på Syntagmatorget i Aten.

23 JUNI 2011. Grekland

Längs motorvägarna, de trafikpulsådror som pumpar in liv i Aten, kan man se krisen. Reklamtavlorna gapar tomma och shoppingförorterna kring den grekiska huvudstaden ser det ut som om de precis genomlidit ett krig.

Grekland har länge varit ett land i kris, men det är allvar nu. Ett år av brutala löne- och pensionssänkningar, slaktade för­måner och drastiska skattehöjningar har slagit hårt mot folket som bor i landet vi kallar demokratins vagga. 25 procent av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.

400 000 människor har på ett år blivit av med sina jobb och arbetslösheten är nu uppe i 16 procent. Ny statistik visar att över 100 000 företag har fått lägga ner verksamheten.

”Vi betalar inte deras kris!” skriker banderollerna på Syntagmatorget. Här, utanför det grekiska parlamentet, samlas fackföreningsfolk, anarkister, högerextremister, pensionärer och hippies dag ut och dag in i en utdragen och vildvuxen protest mot det politiska etablissemanget.

En av demonstranterna är 24-åriga studenten Iezabel Simos.

– Jag tror att de flesta här kan ta in att allt hänger ihop, att folket är medskyldiga till krisen, men vem är tuff nog att säga ”vi tillät dig att ha det för bra, så nu blir du av med jobbet”? frågar hon.

Sänkta reallöner

Har de grekiska löntagarna det för bra?  Enligt OECD är det bara syd­koreanerna som har längre arbets­veckor än grekerna. De anställda i privat sektor tjänar i snitt 7 600 kronor i månaden. Grekiska TCO visar i statistik att sedan 1990 har reallönerna sänkts med 30 procent. Enligt grekiska arbetsministeriet jobbar närmare 30 procent av landets anställda utan socialförsäkringar eller andra lagstadgade förmåner.

Grekerna går i snitt i pension när de är 61,4 år gamla – den genomsnittlige europén går i pension vid 61,1 års ålder. Enligt grekiska LO låg en grekisk medel­pension innan sänkningarna på cirka 7 100 kronor i månaden. En svensk man får i snitt 17 000 kronor i pension.

Skuldberget ska bort

Under natten mot onsdagen vann premiärminister Giorgos Papandreous ombildade socialdemokratiska regering en förtroendeomröstning i parlamentet. Nu ska han genomdriva ytterligare ett krispaket, skuldberget på 340 miljarder euro ska bort. Annars riskerar landet att gå i konkurs.

Hur många gånger kan man stålbada ett land? När krisen blir ett allmäntillstånd tappar alla hot om att det kommer att bli värre än sin slagkraft. På Syntagma­torget är det inte en nationell konkurs som skrämmer.

– Nej, det oroar bara dem som har huvud­ansvar för krisen och de sitter där inne, säger Iezabel och pekar på parlamentet.