Lag, ordning och socialdemokrati

Löfvens Sommartal Under gårdagens tal i Vasaparken lovade stadsministern att vara hård mot brottsligheten och brottens grogrund.

Det var 1995 som brittiska ­Labourpartiets ledare Tony Blair lovade de brittiska väljarna att – om han valdes till regeringsbildare – skulle vara tuff mot brottslighet och mot brottslighetens orsaker.

Under sitt sommartal i går lovade Sveriges statsminister Stefan Löfven att vara hård mot brottsligheten och brottens grogrund.

De svenska socialdemokraterna har möjligen inte samma imageproblem som Labour hade för 20 år sedan – uppfattningen att S skulle stå för slapphet i kriminalpolitiken är inte särskilt spridd.

En rad tragedier

Men efter denna våldsamma sommar behövs det ändå sägas. Även om statistiken visar att tryggheten ökar och det dödliga våldet minskar så lämnar vi den här tiden med en rad tragedier att hantera. Blomberg, Upplands Väsby, Uddevalla, Västerås. Till detta gängkrig, skottlossningar och hatbrott.

Och där var signalerna från statsministern i går viktiga.

Visst, det blir strängare straff för dem som bryter mot vapenlagen. Nya riktlinjer till tullen för att söka efter vapen och mer resurser till polisen för att arbeta mot den organiserade brottsligheten kan också anas. Förstärkt avhopparverksamhet, bättre vittnesskydd och utökat samarbete mellan myndigheter är andra komponenter som statsministern nämner i kampen mot kriminaliteten.

Det är inga dåliga saker, men vad med brottens grogrund?

Exemplet Malmö

Vill man ta Malmö som exempel – särskilt plågat av handgranatsprängningar under denna regniga sommar – kan man konstatera att 30 procent av barnen här lever i fattigdom. Var femte niondeklassare kan inte läsa eller skriva ordentligt.

Svensk forskning visar att unga som växer upp i fattiga områden med fattiga föräldrar lätt imponeras av kriminella i bekantskapskretsen. Men det är inte pengarna som ­imponerar. Att få status och erkännande är ofta ett vik­tigare mål.

Jämna ut klyftorna

I fattigdomens och segregationens spår följer kriminaliteten och våldet. Att jämna ut klyftor är på så sätt absolut nödvändigt om vi vill att våra unga inte ska hamna i en ­kriminell livsstil.

Där krävs det också politik och Stefan Löfven har för del sådan också. Satsningar på nya platser i yrkeshögskolan och nytt kunskapslyft var nyheten för dagen.

Inte heller dåliga saker, men inför den kommande höstbudgeten är förväntningarna höga. Sverige behöver djärva satsningar mot ojämlikhet och kraftfulla investeringar i infrastruktur, hållbar energi, skola, vård och socialförsäkringar.

Det ger kanske inte lika snabb effekt, kanske inte har samma tunga symboliska effekt som skärpta straff, men det är minst lika viktigt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.