Dags att tagga ner Svenskt Näringsliv

Det finns utrymme för högre löner

Inför nästa års avtalsrörelse har facket IF Metalls ordförande Marie Nilsson redan annonserat att kraven blir högre än tidigare.

I nästa avtalsrörelse kommer facket att ställa högre krav.

– Vi kommer inte gå ned på de nivåer vi har legat på de tio senaste åren, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson till Sveriges Radio.

Vice riksbankschef Per Jansson håller med. Nyligen sa han att löneökningarna varit ganska låga. Att kraven stiger när priserna går upp är inte konstigt.

– Det tycker jag är naturligt, sa han till Ekot.

Topplocket gick

Det fick topplockat att gå hos arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Och mest rasande var man över att just Riksbanken hade synpunkter på lönerna.

– Ett mycket märkligt, oacceptabelt uttalande från en vice riksbankschef, utbrast chefsekonomen Sven-Olov Daunfeldt.

Faktum är att det egentligen är reaktionen från Svenskt Näringsliv som är märklig, eller i alla fall djupt ohistorisk. Sanningen är ju att just Riksbanken och inflationsmålet spelade en avgörande roll när dagens förhandlingsordning växte fram.

Hot om stigande räntor

Det var hotet om inflation, stigande räntor och ökad arbetslöshet som för knappt tretio år sedan skapade systemet med industrinormen eller ”märket”. Ingen, allra minst arbetsgivarna, tyckte att det var konstigt då. Och de flesta håller med om att ekonomin har fungerat.

Företagen har behållit sin konkurrenskraft och löntagarna har fått reallöneökningar.

Tills nu alltså. Inflationen har svept bort ett årtionde av löneökningar. Men företagens konkurrenskraft och vinster har inte tagit samma smäll.

Svenska löner har höjts mindre än lönerna i många av våra konkurrentländer. Dessutom är har den svenska kronan som bekant åt ruschbana mot bottennivåer.

Betalar i kronor

Exportföretagen betalar löner i kronor, men de tar betalt i dollar. På sista raden gör det bolaget rikare och de anställda fattigare.

Det finns alltså utrymme för större löneökningar än de senaste tio åren. Vinstmarginalerna skulle förstås att påverkas lite, men det skulle inte slå ut en massa företag. Och det skulle inte betyda någon våldsam inflationschock.

Det är precis det facken försöker säga. Och tydligen håller vice riksbankschef Per Jansson med. Det är inte särskilt märkligt, och det är absolut inte ”oacceptabelt”.

Svenskt Näringsliv borde rusta sig bättre inför nästa års löneförhandlingar. Att rasa och försöka läxa upp den som säger emot kanske skrämmer någon, men knappast riksbankschefer. Och absolut inte erfarna fackliga förhandlare.