Glamourisera inte livet som kriminell

Drömmen om den snabba klassresan

Al Pacino som gangstern ”Tony Montana” i kultfilmen ”Scarface”.

Vem har inte fascinerats av gangsterlivet? I alla fall som det ofta beskrivs i filmer, böcker och raplåtar. Tuffa män, vackra kvinnor, snabba pengar och vänner som bokstavligen går i döden för varandra. Om man mot förmodan inte förstått att alla dessa skildringar är grovhuggna stereotyper och överdrifter gör man det snabbt efter att ha läst Brottsförebyggande Rådets, BRÅ, rapport "Skjutningar i kriminella miljöer", som publicerades i går.
Rapporten är baserad på intervjuer med 21 personer som varit aktiva i miljöer där skjutvapenvåld förekommer. De har fått svara på frågor om hur strukturer och relationer i de här sammanhangen ser ut. De har också fått svara på hur konflikter och skjutningar beskrivs av de kriminella sinsemellan och varför det har blivit vanligare med skjutvapen i dessa miljöer.
Deras berättelser är väldigt långt från lyxscenerna i "Maffiabröder", "Gudfadern" och "Scarface".

Bära vapen ofta ett måste

Det är snarare ett jäkla skitliv som målas upp i rapporten.
Många av intervjupersonerna beskriver en tillvaro som präglas av rädsla, stress och ångest. Att bära vapen anses ofta vara ett måste. Flera säger att man måste skjuta först för att hindra att själv bli skjuten. Lojaliteten med vänner är allt, men många beskriver att den också kan svänga i en handvändning. Oron över att bli skjuten är återkommande i intervjumaterialet. Men löften om pengar, social status och om "att bli någon" gör att nya ungdomar ideligen dras till den här världen.

Det är drömmen om den snabba klassresan i ett samhälle med ett stort utanförskap och vidgande ekonomiska klyftor. Att alldeles för många unga i dag inte ser någon möjlighet att få ett bra liv den lagliga vägen är ett politiskt misslyckande.

Framgångsrikt polisarbete

På senare år har det blivit en sorglig vardag att få pushnotiser om nya gängkrigsincidenter i mobilen. I snitt sker ett fall av dödligt våld var tredje dag i Sverige. Men den tragiska utvecklingen går att vända. Det har Polisen i Stockholm Syd visat det senaste året.
Sedan förra årsskiftet har man bedrivit "Operation Max" för att minska antalet illegala skjutvapen och bryta våldskurvan. En viktig del i det arbetet har varit att identifiera och punktmarkera de viktigaste personerna och försvåra för dem att begå brott. Hittills har 25 av dem frihetsberövats, rapporterade Dagens Nyheter i måndags.

Tillsammans med den skärpta vapenlagen har polisen kunnat arbeta mer fokuserat och proaktivt, säger en av insatscheferna för "Operation Max" till DN.
I BRÅ-rapporten poängteras att man i större utsträckning också måste arbeta för att underlätta och stimulera personer som vill lämna den kriminella miljön. Men man måste även döda myten om den glamourösa och lyckliga gangstern. Den finns faktiskt inte ens på film.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln