Brittiska kissfläckarna väcker en fruktan i mig

Obegripligt att detta inspirerar vår bostadsminister

Britternas byggstandard får inte komma till Sverige.

När jag var på semester i England förra veckan gjorde jag en fasansfull upptäckt. Vår bed and breakfast hade heltäckningsmatta i badrummet. Med kirurgisk precision hade någon skurit mattan perfekt runt toalettstolen.

Det var bara att hoppas att tidigare gäster haft siktet väl inställt. Och att de gamla fläckarna på golvet var från någon som druckit morgonkaffet sittandes på toaletten.

Englands frånvaro av ordentliga byggnormer gör att även folk som har det gott ställt, bor på ett sätt som inte accepterats någonstans i Sverige. Det gäller inte bara heltäckningsmattor. Många britter lever sina liv i mörka och mögliga lägenheter, med smala, skrymmande trappor. För att hitta en boendestandard som motsvarar Sveriges får du åka hem till en lord.

Boverket föreslår i sin utredning att man ska kunna bygga lägenheter med lägre takhöjd och utan fönster

Låter det skräckinjagande? Inte om du frågar Boverket. Till och med vår nuvarande bostadsminister Andreas Carlson (KD) verkar frestad att i likhet med britterna luckra upp reglerna lite. Boverket har i en utredning med det eggande namnet ”Möjligheternas byggregler” föreslagit ett slappare regelverk, som ska gynna ”innovation” och byggande.

Brottsplatsen.

Men britternas slappa regler har varken byggt bort bostadsbristen eller sänkt hyrorna, som man ibland hoppas från höger. Bostadsbristen är enorm och hyrorna skyhöga. Många tvingas bo i kollektiv eller som inneboende. I storstäderna är en egen lägenhet ofta en ouppnåelig dröm. Inget att inspireras av alltså.

Boverket föreslår i sin utredning att man ska kunna bygga lägenheter med lägre takhöjd och utan fönster. Ljusinsläpp ska kunna lösas med optiska kablar. För mig låter det mer som det gamla ”lortsverige” än något nytt och innovativt.

Delar av högern verkar tyvärr vara inne på ett liknande spår. Tankesmedjan Timbro var snabba med att ge Boverket beröm. Bostadsminister Andreas Carlson (KD) lyfter även han ofta ”regelförenklingar” som lösningen på den bostadskris han ansvarar för.

Det viktiga investeringsstödet för hyresrätter har han dock slopat, mitt i en ekonomisk kris som fått byggandet att avstanna. Under Carlsons styre har antalet byggstarter störtdykt på ett närmast historiskt vis.

Stora sänkningar av byggstandarden kommer inte att ge särskilt många fler bostäder. Eftersom utbudet på bostadsmarknaden är för litet är risken att standarden istället dras ner för alla. Om vi accepterar att några bor dåligt, blir det snart som hos britterna. Ingen bor riktigt bra.

Den verkligt innovativa lösningen är inte slopade byggnormer. Det är att staten går in och tar ett större ansvar för bostadspolitiken. Motsatsen kan sluta med förskräckelse. I värsta fall med en heltäckningsmatta i badrummet.

Vad tycker du? Chatta om texten med Henrik Jalalian. Livechatten börjar 09.00. Du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Henrik Jalalian
    3 aug 2023

    Tack för en bra chatt och många intressanta synpunkter! Vi hörs snart igen. Ha en fin torsdag!

  • 3 aug 2023

    Håller helt med dig. Att följa Storbritanniens byggnormer och att anta att deras bostadsmarknad är något att ta efter är skrämmande. Jag har tidigare bott i London i nästan 5 år och deras levnadsstandard är på ren Engelska "appaling". De flesta både unga och äldre som inte tjänar storkovan eller har rika föräldrar bor i shared accomodation. Då kan du få betala ca 10 000 kr i månaden för ett rum i ett "Harry Potter hus" som du delar med kanske 4 andra och som varken är isolerat och där hyresvärden skryter med att de är 2 glas fönster.

    Johan

    Hur bra mår människor utan solljus?

    Man förstår direkt vilken socioekonomisk grupp som kommer bli tvungna att bo i såna lägenheter. Är det en bra idé att ytterligare sänka lägstanivån i samhället?

    Kommer vi få fler motiverade medborgare eller mer bitterhet i samhället?

    Vem som helst fattar att detta är vansinne.

    Simpa

    Ja, det handlar om att Boverket tycker man kan utgå från funktionen, men sedan får den som bygger lösa det som den vill. Det ska sägas att detta är Boverkets egen produkt, inte något som Andreas Carlson (KD) hittat på. Men han pratar dock mycket om att förenkla regler för byggbranschen.

    Henrik Jalalian
  • 3 aug 2023

    Jag bor helre i ett förstahandskontrakt med lågt i tak än i ett osäkert andrahandskontrakt. Förslaget är till för att snabba upp och göra bostadsbyggandet billigare.

    Anders

    Tror faktiskt inte det är där problemet ligger.

    Henrik Jalalian
  • 3 aug 2023

    Godmorgon!

    Det som byggs nu är redan under all kritik, i alla fall nybyggda hyresrätter i Stockholm. Dålig planering, lyhört, dålig ventilation och billigaste ikeainredningen. En nybyggd skokartong (mindre än 30m2) i den stilen på någon gudsförgäten plats bredvid en motorväg långt från tunnelbanan har ofta runt 8000-9000 i hyra. Missvisande att de ff kallas 1 rok då de i princip alltid har öppen planlösning. Borde heta 1 rum å dusch. Inte lika illa som England kanske, men lägg en heltäckningsmatta i badrummet så är det inte långt ifrån.

    Tove

    Tråkigt att höra! När jag bodde i nyproduktion tyckte jag det var väldigt fint. Enda problemet var att hyran kändes lite väl hög.

    Henrik Jalalian
  • 3 aug 2023

    Jag är för anpassningar för funktionsvariationer, men att alltid bygga för det även när det inte behövs pgr av reglerna hindrar många från att ordna fler boenden. Det måste kunna gå att begära undantag, det går inte idag vilket hindrar bostadsbyggandet. Alla bostäder behöver inte vara anpassade som idag.

    Marcus

    En svår fråga. Man glömmer ofta att tillgänglighet inte bara handlar om den som ska bo i lägenheten – utan att det även ska komma besökare. Vi vill ju bygga ett samhälle där det är lätt att besöka varandra, oavsett vilka förutsättningar man har. Tror inte det är där problemet ligger faktiskt.

    Henrik Jalalian