Wahlgren bryr sig inte om kvinnors slavlöner

Tjänar 70 miljoner – sömmerskorna lever i misär

Branden har utraderat en populär klädmarknad i Dhaka, Bangladesh.

En eldsvåda har slukat en marknad med lågpriskläder i Bangladeshs huvudstad Dhaka, rapporterar Reuters idag. Kanske säljs där också kläder tillverkade av samma arbetare som syr Pernilla Wahlgrens klädkollektion för Gekås.

De billiga kläderna har ett pris, men det betalas inte av kunderna.

Löpande band

Influencerkollektioner har varit en populär inkomstkälla för företag. Företagen har skyltat med stora namn och vanliga tjejer har fått känna sig som Bianca Ingrosso för en dag.

Även Gekås i Ullared har hoppat på trenden. I samarbete med Pernilla Wahlgren, Glenn Strömberg och Marie Serneholt såldes kläder för 100 miljoner kronor förra året. Wahlgrens kläder gick åt som smör i solsken.

Förra året tjänade hon 70 miljoner kronor på sina Gekås-produkter. Samtidigt som de som sytt kläderna levt i extrem fattigdom.

Arbetarna betalar

I Bangladesh är kostnaderna för textilproduktion bland de lägsta i världen. De låga priserna betalar arbetarna med livet som insats.

Expressen har tidigare granskat hur textilarbetarna producerar Gekås och Lager 157:s kläder för slavlöner.

Arbetarna lever i misär. De syr kläder för under fem kronor i timmen. För att kunna försörja sig krävs det dubbla.

Även om de jobbar upp till 13 timmar per dag har de knappt råd med mat eller medicin. De vågar inte heller klaga för risken att bli av med jobbet. De bor i plåtskjul som slukar nästan hälften av lönen trots att det saknas både badrum och kök.

På hemmaplan

Textilarbetarnas verklighet ligger på bekvämt avstånd. De låga priserna i Sverige betalas av någon annan. Här gör företag och influencers miljonvinster. När Wahlgren konfronteras med hur verkligheten bakom hennes klädkollektion ser ut svarar hon:

– Jag hoppas att det här är människor som förhoppningsvis är glada att de får en lön och har ett arbete. Motsatsen är att de skulle ha det ännu värre, säger Pernilla Wahlgren.

Motsatsen till att ha en slavlön är inte att vara arbetslös. Det är en falsk motsättning. De svenska kändisarna skulle kunna betala schysta löner och minska sin egen vinst.

Det är ett aktivt val de gör.

I Bangladesh brinner klädmarknaden upp idag. Tyvärr brinner inte de usla arbetsvillkoren upp. Lågprisbutiker kommer fortsätta sälja billigt tillverkade kläder så länge aningslösa influencers inte tar större ansvar.