Fixa vårdlönerna Annika Strandhäll

I dag bjöds det på kaffe och kakor på socialdepartementet. På Aftonbladet debatt berättar Annika Strandhäll att hon kallat bemanningsföretagen för att diskutera problemen med hyrpersonal i vården.

Möjligen handlade dagens kaffekalas också om att gjuta lite olja på vågorna. Bland andra Svenskt Näringsliv blev rasande när socialministern för en dryg månad sedan citerade en sjukvårdsdirektör som ville “bryta ryggraden på hyrbranschen”.

Ministerns kontroversiella uttalande handlade egentligen om hur bemanningsföretag trixade med ramavtal för att tjäna så mycket som möjligt på akuta personalbehov i vården.

Bara ett av problemen

Och det är bara ett av branschens problem. När Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i början av året antog ännu en plan för att minska beroendet av bemanningspersonal listade man några av dem.

Inhyrd personal som hela tiden byts ut har förstås mindre kunskap om den enskilde patienten, och det betyder större otrygghet. Ständigt ny personal skapar dessutom problem med arbetsmiljön och försvårar ett långsiktigt utvecklingsarbete.

Dessutom kostar hyrläkare och hyrsköterskor förstås en massa pengar. Det senaste året har kostnaderna stigit med 16 procent.

Hur Strandhäll hoppas få hyrbranschen att avstå från sina lukrativa affärer är fortfarande lite oklart.

Landstingen och regionerna tänker nu arbeta för att göra vården oberoende av stafettläkare och inhyrda sjuksköterskor om lite drygt ett år.

Orsakerna är klara

Det är egentligen inte så svårt att räkna ut vad som behöver göras. SKL vet nämligen varför det är så svårt att rekrytera personal till vården. Precis som i resten av arbetslivet handlar det om stora pensionsavgångar. Dessutom stiger behovet av vård.

Åt de sakerna kan förstås varken SKL eller regeringen göra särskilt mycket. Men dessutom konstaterar landstingen att “bekymmersam” arbetsmiljö och låga löner driver på flykten till bemanningsföretagen.

De sakerna borde faktiskt en arbetsgivare kunna fixa.

Om Annika Strandhäll och landstingen faktiskt menar allvar med ambitionen att “bryta ryggraden” på systemet med inhyrning av personal i vården finns inga genvägar. Då måste den ordinarie personalen få rimliga löner och bättre arbetsvillor.

Annars lär fler hyrbolagen fortsätta att rekrytera sjuksköterskor och läkare. Och det blir patienterna som får betala.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Följ ämnen i artikeln