Österrike dansar efter Putins pipa

Publicerad 2017-12-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I veckan tillträdde Österrikes nya regering - en koalition mellan konservativa ÖVP och högerextrema FPÖ.

- Österrike-Ungern är här igen, konstaterade Achim Post från tyska socialdemokraterna syrligt i tidningen Die Welt.
Det var lite elakt.

I den österrikisk-ungerska dubbelmonarkin, som föll sönder efter första världskriget, ingick förutom dagens Österrike och Ungern även bland annat Tjeckien och Slovakien. Alltså just de delar av EU som är mest anfrätta av nationalism och flyktingmotstånd.

Nu rör sig även Wien i riktning mot Budapest, Prag och Bratislava.

Skrämmer omvärlden

Österrikes nya kansler heter Sebastian Kurz, 31, ett politiskt underbarn som i flera år profilerat sig på flyktingmotstånd och som förkämpe för "österrikiska värderingar".

Men det är hans vice kansler Heinz-Christian Strache, 48, från FPÖ som skrämmer omvärlden mest.

FPÖ får även flera andra tunga poster. Mario Kunasek, tidigare underofficer, blir försvarsminister. Karin Kneissl blir utrikesminister och partiets chefsideolog Herbert Kickl blir inrikesminister med kontroll över polisen.

Europeiska unionen har inte protesterat utan i stället gratulerat den nya regeringen. De enda som verkar inse vad som håller på att hända är Israel som snabbt förklarade att de tänker bojkotta FPÖ:s ministrar i internationella sammanhang.

Det är en högst rimlig reaktion.

Waffen-SS

FPÖ bildades 1955 av tidigare medlemmar i Waffen-SS. Det var möjligt eftersom Österrike till skillnad från Tyskland aldrig på riktigt gjorde upp med sitt nazistiska förflutna efter andra världskriget.

I Österrikes historieskrivning var landet Hitlers första offer - inte en samling medbrottslingar och medlöpare. Men sanningen är att det fanns en stark nazistisk rörelse redan innan landet inlämnades i Tredje riket 1938. Ett stort antal österrikare marscherade i Hitlers arméer och var medskyldiga till Nazitysklands brott.

Trots sin historia får nu FPÖ ansvar för i princip hela säkerhetsapparaten. Och det är inte bara historien som är problematisk.

Förra året ingick FPÖ ett femårigt samarbetsavtal med Vladimir Putins maktparti Förenade Ryssland. Företrädare för FPÖ har hyllat Moskva i olika sammanhang och bland annat ifrågasatt EU:s sanktioner efter Rysslands invasion i Ukraina.

För EU innebär Sebastian Kurz och Heinz-Christian Strache ny huvudvärk. De nationalistiska vindarna från öst blåser hårt och Europa får ännu större svårigheter med att hålla en gemensam linje.
Det är dåliga nyheter även för Sverige.

Och Vladimir Putins leende blir allt bredare.