I dag minns vi SD:s nazirötter

De första åren var det svängdörrar mellan Sverigedemokraterna och vit maktrörelsen.

Den 30 november 1718 dog den svenske kungen Karl XII i Fredrikshald i Norge. Sedan dess har dagen högtidlighållits på olika sätt, gärna med fackeltåg och nationalistiska tal.

På 30-talet användes symboliken kring Karl XII gärna av nazisterna. Exempelvis överlämnade Svensk-tyska föreningen och Samfundet Manhem en Karl XII-statyett till Adolf Hitler på hans 50-årsdag den 20 april 1939.

Traditionen att fira Karl XII har varit starkast i Lund där ett mer organiserat firande började 1853.

Skinnskallar

Efter andra världskriget fortsatta nazistiska och extremnationalistiska grupper att fira 30 november och det formades till nationalismens egen högtidsdag. På 80-talet började firandet alltmer tas över av skinnskallar. Resultatet blev mer bråk och ökat medialt intresse.

Under 90-talet var det återkommande gatuslagsmål mellan skinheads och motdemonstranter 30 november. 1993 greps 400 personer i Lund och 150 i Stockholm.

Brun skugga

I Vasakärven och järnröret - om den långa bruna skuggan från Lund går journalisten Per Svensson igenom kopplingarna mellan 30-talet nazistiska Lund och dagens Sverigedemokrater.

Det kan i dag framstå som absurt men då var nazistiska och fascistiska idéer en självklar del av livet i studentkåren och universitetet. Man kunde vara konservativ, liberal eller nazist, vara för eller mot demokrati.

De personer som var aktiva nazister i Lund på 30-talet blev efter kriget företagsledare, akademiker och män i staten. De försvann inte, men "glömde" sin historia.

Nazister

Vissa behöll idealen, som Per Engdahl, som bildade föregångaren till Nysvenska rörelsen 1941 och sedan var en nyckelperson i den svenska fascismen fram till sin död 1994.

Men även de rent nazistiska grupperna fortsatte. 1956 startades Nordiska Rikspartiet som fanns kvar till 2009. Partiet var en direkt fortsättning av mellankrigstidens nazism och hade från början namnet Sveriges Nationalsocialistiska Kampförbund.

När Sverigedemokraterna bildades 6 februari 1988 fanns personer från Nysvenska rörelsen och Nordiska Rikspartiet med. Faktum var att Anders Klarström från Nordiska Rikspartiet året efter blev partiordförande i Sverigedemokraterna. De första åren var det svängdörrar mellan Sverigedemokraterna och vit makt-rörelsen.

Jimmie Åkesson

Den grupp som i dag leder Sverigedemokraterna, med Jimmie Åkesson i spetsen, har också sina ideologiska rötter i Lund. I slutet av 90-talet bildade gruppen Nationaldemokratiska studentföreningen och startade ett eget 30-novemberfirande.

De tågade med facklor till Esaias Tegnérstatyn, läste en dikt om Karl XII, höll en tyst minut för de stupade karolinerna och hurrade för "konungen och fosterlandet".

Där var Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn söder, bland andra.

Sen drack de glögg, som Rickard Jomshof bjöd på. Enligt Sydsvenskan var de sällen fler än åtta så något demonstrationstillstånd behövdes inte.

Budgetkaos

Sedan 2005 är Jimmie Åkesson partiordförande i Sverigedemokraterna. Mattias Karlsson är tillförordnad partiordförande, Björn Söder andre vice talman och Rickard Jomshof rättspolitisk talesperson.

På onsdag kan de fälla Sveriges regering.

Inte för att de själva har särskilt många röster, bara var sjunde riksdagsledamot är Sverigedemokrat.

Utan för att de demokratiska partierna låst varandra med retorik och tjurskallighet.

Ingen vill egentligen ha kaos, ingen vill ha nyval, ändå verkar alla vara spelets fångar.

Den 30 november 2014 borde det anständiga Sverige ta ett kliv tillbaka och ställa sig frågan: kan vi inte bättre än så här?