Nu får Magdalena Andersson ta över

Finansminister Magdalena Andersson

Nästan alla svenskar har vuxit upp med figurerna Spara och Slösa i Sparbankens tidning Lyckoslanten. Generation efter generation har fått lära sig att disciplin, bankböcker och spargrisar är vägen till framgång, medan frosseri och slarv l­eder till olycka.

I Sparas och Slösas land är det svårt att förstå hur räntan kan vara negativ, och ändå meddelade Riksbankschefen Stefan Ingves i går att styrräntan nu är -0,1 procent. Våra vanliga banker får betala för att sätta in pengar hos riksbanken.

För ett folk som uppfostrats av Spara och Slösa är det inte lätt att ta till sig.

När det gäller de vardagliga effekterna av minusräntan är också erfarna ekonomer osäkra. Tanken är förstås att inte minst företag ska kunna investera, men hur det fungerar i praktiken är i­ngen som säkert vet.

I Danmark, där riksbanken redan har minusränta, hotar vissa banker nu att ta betalt av sina sparare. I värsta fall skulle det kunna leda till att människor bokstavligt talat vill ha pengarna i madrassen.

Om den politiska betydelsen av S­tefan Ingves besked råder det där­emot ingen tvekan. Till sist gör Riksbankens ledning allt för att uppfylla sitt uppdrag, att få i gång svensk ekonomi och få upp inflationen på två procent.

När räntan till och med har blivit n­egativ har Stefan Ingves nått gränsen för vad han kan göra för att få fart på hjulen.

Om två månader ska Magdalena A­ndersson presentera 2015 års ekonomiska vårbudget. Även om vi har en f­inansminister som vuxit upp med Spara i Lyckoslanten måste den ge den svenska ekonomin en ordentlig knuff framåt.

Det behövs välfärdsreformer och i­nvesteringar. Stefan Ingves måste få hjälp.