Nato är inte i vårt intresse

Ett medlemskap i Nato skulle helt förändra andra länders bild av Sverige och vi skulle bli militärt allierade med det allt mer aggressiva och auktoritära Turkiet.

11 JANUARI 2016: Folk och försvar

Följ ämnen
Nato

I går inleddes Folk och Försvars rikskonferens på Högfjälls­hotellet i Sälen. I baren minglar generaler, chefer för myndig­heter och organisationer, politiker och journalister. Ylletröja och fula skor är klädkod för ­dagen.

Debatten kring årets Folk och Försvar inleddes i medierna ­redan i onsdags när 25 försvarsprofiler på DN:s debattsida gick igenom sina bästa argument för Natomedlemskap.

Ingen realistisk hotbild

Poängen var att det ligger i Sveriges nationella intresse att gå med i Nato. Att inte gå med är att låta Ryssland styra vår ­säkerhetspolitik.

Men så är det inte.

För det första finns ingen ­realistisk hotbild där bara ­Sverige skulle drabbas av en rysk invasion, alltså det scenario där ett Natomedlemskap tveklöst skulle ge ökad säkerhet. Det scenario försvars­profilerna i stället främst lyfter fram är en konflikt mellan Ryssland och någon av de baltiska staterna, som samtliga är med i Nato.

Det debattörerna menar med vårt ”nationella intresse” är alltså inte alls vårt, utan andra staters. Nato har självklart ett ­intresse av att vi och Finland

går med. Sveriges nationella ­intresse är däremot rimligen att bidra till avspänning i vår nära ­omvärld och hålla oss själva ­utanför krig.

Sedan är det lite akademiskt, de baltiska staterna är medlemmar i både Nato och EU. Hela Europa skulle sannolikt omgående dras in i ett sådant krig.

Skulle förändra bilden

Frågan om Natomedlemskap berör på djupet vår nationella suveränitet. Det skulle helt förändra andra länders bild av oss och vi skulle bli militärt allierade med det allt mer aggressiva och auktoritära Turkiet.

Detta kan man ha en del ­invändningar mot.

Det vore även ett något ledsamt slut på det svenska arbetet för nedrustning av kärn­vapen om vi själva kröp in ­under ett kärnvapenparaply.

200 år av fred

Ett mer rimligt svar på utvecklingen i Ryssland och den ökande osäkerheten i vår omvärld är i stället höjda försvarsanslag och återinförd värnplikt.

Om lika mycket energi lades på att övertyga Finansdepartementet om detta som att debattera Nato skulle mycket vara vunnet.

Sverige har, tillsammans med Schweiz, förmodligen världens mest framgångsrika säkerhetspolitik. Den har gett oss 200 år av fred och hållit oss utanför två världskrig. Det krävs stor eftertanke och goda argument om man vill byta detta till något nytt och okänt.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.