Hatet mot SSU i Hylte fick klubben att växa

Ungdomsförbunden lockar nya medlemmar

Bilden som väckte en hatstorm efter att ha publicerats på SSU Hyltes Facebook.

Tidigare i somras blev Socialdemokraternas Ungdomsförbund, SSU, i det lilla halländska samhället Hylte en riksnyhet. Men det var inte för att SSU i Halland för första gången på tio år hade kunnat starta en ny klubb, utan på grund av ett fotografi på den nya styrelsen. På bilden står den nyvalde SSU-ordföranden Mustafe Ahmed, en 24-åring från somaliska Mogadishu, tillsammans med sju mörkhåriga medlemmar – och Anton Karlsson, 17, som är valledare i Halland.
Efter att de hade lagt upp fotot på SSU Hallands Facebookgrupp fick bilden snabbt spridning. Resultatet blev en hatstorm som ingen hade kunnat föreställa sig. Rasism och vidriga kommentarer vällde in mot ungdomarna.

Mamman grät: ”Tog det personligt”

I ett reportage i Dagens Nyheter i helgen berättar Mustafe Ahmed och Anton Karlsson om den omtumlande perioden. Anton beskriver hur hans mamma satt i soffan och grät när han kom hem på kvällen den dag då bilden hade fått spridning.
– Hon är också kortvuxen, så hon tog kommentarerna väldigt personligt. Min pappa hade stängt in sig i sovrummet, säger han till DN.
Den brutala erfarenheten hade kunnat stuka gruppen. Men sedan juni månad har SSU Halland fått fyra hundra nya medlemmar.

Den positiva trenden gäller för SSU som helhet. Sedan årsskiftet 2017/2018 fram till oktober i år har förbundet vuxit med 6 900 medlemmar. Under samma period har Ung Vänster, Liberal Ungdom och Ungsvenskarna mer än fördubblat sitt medlemsantal och Grön Ungdom har vuxit med 23 procent.
Det är ett trendbrott efter flera år av vikande medlemssiffror för partiernas ungdomsförbund. Förändringens vindar har slagit om fort, enligt Ungdomsbarometern som årligen genomför omfattande studier på åsikter bland 15-30-åringar.

I dag har mer än varannan ung svensk en positiv framtidssyn, 2015 hade knappt var tredje det.

Nöjer sig inte med att sitta bakom datorn

Ökad jämställdhet mellan könen, miljö och klimat och att motverka rasism är några av de viktigaste samhällsfrågorna för dagens unga. Ekonomi, som är traditionella höger- vänsterfrågor, har däremot sjunkit i betydelse.
Flyktingstopp, genuspedagogik, klimatångest och en svart SSU-ordförande är typiska ämnen som väcker starkt engagemang och är som klippt och skurna för dagens politiska klimat där stora delar av debatten utspelas i sociala medier.

Länge har det talats om att ungdomar ratar partipolitiken, men den aktuella trenden visar ändå att många faktiskt inte nöjer sig med att bara sitta framför datorn.
Vi lever i en tid när mycket står på spel. I går meddelade FN:s klimatpanel IPCC att radikala ansträngningar krävs för att hålla nere den globala uppvärmningen. Många av dagens politiker verkar knappt intresserade. Då är det inte konstigt att engagemanget för framtidens ödesfrågor växer hos den yngre generationen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.