SD:s vildar borde skrämma Kristersson

Var går egentligen gränsen?

Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M).

Tolv sverigedemokrater har uteslutits för att de stöttat tidigare nazister. Nu ska den moderata kommuntoppen styra skånska Klippan med 10 politiska vildar. Ulf Kristersson borde känna en kall kår gå genom kroppen.

Fullt med extremister

– Hela partiet är fullt med extremister och vilar naturligtvis på en nazistisk grund. De har gjort vitbok, och enskilda ledamöter i landet måste också få göra upp med sin historia, säger den numera uteslutna Jonas Luckman, tidigare ordföranden för SD i Klippan till DN.

Efter valet förra året tog moderaten Anna Andresen över ledningen för kommunen, med hjälp av bland annat Sverigedemokraterna. Men hon gick emot sin egen partilinje. Hon var med att utse de två ex-nazisterna till högt uppsatta poster. Båda har tidigare varit aktiva i nazistiska NSF, Nationalsocialistisk front.

Ex-nazister förtroendevalda

En fick bli ledamot i kommunstyrelsen och en fick bli ordförande för barn- och utbildningsnämnden. Om det pågår ett uteslutningsärende mot Anna Andresen inom Moderaterna är inte tydligt.

Hur ställer sig Ulf Kristersson till det som har hänt?

Det är inte första gången SD har placerat tidigare nazister eller högerextrema kandidater på sina listor. Samtidigt behöver Sverigedemokraterna centralt visa att de kan hålla rent från de mest extrema krafterna. Vännerna i Tidö-samarbetet ska inte behöva skämmas allt för mycket. Därför uteslöts 12 personer från SD:s styrelse i Klippan.

Kvar i kommunfullmäktige blev bara två sverigedemokrater. De andra 10 har beslutat sig för att fortsätta som vildar. Men det verkar inte påverka kommunens ledande moderat, hon kan tänka sig att samarbeta med vildarna.

– Det är “business as usual”, säger Klippans kommunalråd Anna Andresen (M).

Så kan det gå när man ger sig i lag med SD.

Kan hända i Riksdagen

Om det kan hända i Klippan kan det hända i Riksdagen. Under de senaste åren har politiska vildar blivit allt vanligare även i rikspolitiken, inte minst hos Sverigedemokraterna.

176 för och 173 mot, så ser Ulf Kristerssons stöd ut i Riksdagen. Av dem är 73 sverigedemokrater. Det räcker att två ledamöter byter uppfattning för att knäcka regeringen. Så svajig är Kristerssons majoritet och det är fortfarande tidigt i mandatperioden.

Skulle Moderaterna vara beredda på att samarbeta med uteslutna Sverigedemokrater?

Bara Ulf Kristersson kan svara på frågan var hans gräns går.