Stenergard svettas för att få SD:s vilja igenom

Ignorerar kritik om barnkonventionen

Nästan en bedrift att lyckas ha så många presskonferenser om stramare invandring.

I går kallade Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister, till presskonferens. Igen. Tänk att det fortfarande finns saker för regeringen att reglera när det kommer till invandring.

I vanlig ordning ackompanjerades hon av regeringens husse: Sverigedemokraterna, i form av partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

Stenergard och Bäckström babblade på om att regeringen nu fortsätter det politiska paradigsmskiftet, alltså att strama åt invandringen på alla möjliga sätt.

Vad som var nytt? Att åldersgränsen för anhöriginvandring nu kan vägras upp till 21 års ålder. Det är den maximala åldersnivån enligt EU-rätten.

Utöver det vill SD-regeringen att fler anhöriginvandrare ska kunna försörja sig själva. I dag har flyktingar och alternativt skyddsbehövande ett undantag från försörjningskravet i tre månader. Det här tar nu regeringen bort för alternativt skyddsbehövande.

Knappt någon skillnad

Skillnaden mellan en flykting och en personer som alternativt skyddsbehövande? Inte mycket. Det som i princip skiljer grupperna, enligt Asylrättscentrum, är att alternativt skyddsbehövande inte tvingas fly på grund av politiska åskådning, nationalitet, religion eller för att de tillhör en viss samhällsgrupp. Och att de inte kommer kunna återvända hem.

Exempelvis fick 90 procent av de som flydde kriget i Syrien uppehållstillstånd för att de ansågs vara alternativt skyddsbehövande, inte flyktingar.

Dessutom ska även möjligheten till uppehållstillstånd på grund av ”ömmande omständigheter” tas bort, meddelade SD-regeringen. Både när det gäller vuxna och barn. Nu ska det istället krävas ”synnerligen ömmande omständigheter”.

Rädda Barnen har kritiserat regeringens nuvarande politik genom att säga att ”begränsa rätten till familjeåterförening för alternativt skyddsbehövande riskerar att bryta inte bara mot barnkonventionen (artikel, 3, 6, 9 och 10) men även mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter”,

Kan bryta mot Barnkonventionen

När TT:s reporter, Ebba Blume, frågade migrationsministern hur hon ser på kritiken mot förslagen svarade Stenergard att hon och regeringen helt enkelt inte håller med om kritiken.

Så kan man också hantera feedback.

Regeringens förslag föreslås träda i kraft 1 december i år. Innan dess ska det granskas av lagrådet, men med tanke på Tidögängets inställning till kritik lär det bli en smidig process.