Flumhögern vill styra både dig och Sverige

Gör politik av rädsla

Det finns knappast någon politiker som bryr sig om du känner dig sorgsen, svartsjuk eller ångestfylld. Men känner du dig otrygg så finns det snart en politiker runt hörnet som vill ta dina rädslor ”på allvar”. Och de som helst gör politik av de känslorna är högern.

Ställer man frågan om huruvida du känner dig trygg, blir svaret från allt fler i Sverige att de känner sig otrygga. I en del lokala undersökningar i landet ser man hur den upplevda otryggheten ökar mycket snabbare än antalet anmälda brott, som i vissa fall minskar. Hur trygg du känner dig kan därför lika gärna vara ett resultat av vilka nyheter du konsumerar och en rädsla – som i vissa fall kan vara helt obefogad. Men varför vill våra partier så gärna göra politik av den rädslan?

Kallas ”trygghetskameror”

Det är förstås inget nytt att politiker kommer med snabba förslag som ska få oss att känna oss skyddade. Men att den politiken ska vara grundad i forskning verkar vara för mycket begärt. Under fliken ”trygghet” på Moderaternas hemsida finns krav på skärpta straff och fler övervakningskameror. Samtidigt pekar allt på att skärpta straff är verkningslöst om man vill komma åt kriminaliteten, och övervakningskameror ger inte färre våldsbrott på offentliga platser. I Göteborg kallar Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna det så klart för ”trygghetskameror”.

Men det är inte bara högern som hänger på trygghetstrenden. Socialdemokraternas intetsägande slogan inför valet var ”trygghet i en ny tid”. Men vänstern ska vara försiktig med att haka på rädslans retorik, i alla fall om vi ska tro amerikansk forskning. I USA har psykologer nämligen undersökt de som röstar konservativt respektive liberalt. Det visar sig att konservativa är mer ångestfyllda och räddhågsna – ju mer hotad du känner dig, desto större risk är det att du går högerut politiskt.

Vinner på att svartmåla

På så sätt har högern allt att vinna på att svartmåla samhället mer än nödvändigt, göra dig obefogat rädd och sedan komma med lika obefogade men enkla lösningar på problem du inte ens visste fanns. Ingen ska behöva känna sig otrygg, men frågan är vilka som egentligen spär på den upplevelsen. Känslan av trygghet kan nämligen handla om att ha ett jobb, en lön att leva på, tillgång till vård och politiker som tar klimathotet på allvar.

Högern anklagar ofta vänstern för att vara känslostyrd och ”flummig”. Nu visar det sig att det är högern som låter känslorna styra.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.