Cataláns död är en tragedi på många plan

Beskedet om mordet på den tidigare miljöpartipolitikern Zaida Catalán och de två andra FN-medarbetarna är en tragedi på så många plan. Situationen i Kongo-Kinshasa - som Catalán hade FN:s uppgift att undersöka - är full av lidande.

FN:s nuvarande fredsoperation Monusco har pågått sedan 2010. Den beskrivs som en av de dyraste och farligaste någonsin. I dag finns 22 000 FN-soldater på plats. Men någon fred har det inte blivit.

Expertgruppen från FN skulle utvärdera uppgifter om massgravar, övergrepp och mord på kvinnor och barn i provinsen Kasai. I flera fall bär uppenbarligen regeringens soldater ansvaret.

En tragedi för FN

Beskedet är också en tragedi för FN. Efter beskedet konstaterade generalsekreteraren António Guterres att Catalán förlorade sitt liv i liv i arbetet för att söka sanningen och skapa fred. Han säger nu att FN ska fortsätta det arbetet.

Samtidigt blir mordet på Zaida Catalán och de andra i FN-gruppen en påminnelse om hur lite FN faktiskt lyckats åstadkomma.

Guterres lovar att FN ska göra allt för att morden ska utredas och de ansvariga straffas. Samma löfte ger också den svenska utrikesministern Margot Wahlström.

Förebild för många

Det som hänt i Kasai-provinsen är dessutom en tragedi för Sverige. Som språkrör för Grön Ungdom i början av 2000-talet representerade hon något modernt, och välbehövligt, i svensk politik. En föreblid för väldigt många.

Ung, engagerad, påläst och med ett efternamn som varken slutade på son, berg eller blad. Kanske är det också en förklaring till att hon valde en annan bana än den vanliga karriärpolitikerns.

Men framför allt är naturligtvis dödsfallet och mordet en personlig tragedi för Zaida Cataláns familj, vänner och arbetskamrater. Inför sorgen efter en ung människa som gått bort finns egentligen ingen tröst, bara minnen.

Minnet efter Zaida Catalán kommer att finnas kvar mycket länge.