Hur blev världen svält, bomber och Hanif Bali?

Miss Li borde frågat Jesus på krogen vad vi gjort fel

Miss Li

Miss Li:s singel ”Hälsa Gud” från i höstas har föreslagits till nya psalmboken.

”Igår när jag var ute på krogen
Så träffa' jag Jesus
Han satt där och tog en öl helt själv”.

Hon tar mod till sig och inleder ett samtal.

”Sorry om jag stör men världen är ju helt jäkla körd
Jag bjussar på en öl om
Du kan hälsa Gud att vi behöver bara lite hopp
Lite mindre krig och svält och fattigdom och hat och sånt”

Vad Jesus svarar framgår inte.

Kanske lyssnar han vänligt men tyst på frågorna, kanske har han AirPods på sig och inget hör.

Passar Miss Li i Psalmboken? Kanske, om kyrkan vill leva i nuet är hon ingen dålig följeslagerska. ”Hälsa Gud” fångar något.

Svenska kyrkan öppnade sin digitala psalmbrevlåda i november 2021 och hittills har allmänheten skickat 9 485 förslag. 300 kommer att tas ut till den nya psalmboken.

Den fråga Miss Li inte ställer är vad vi gjort för att förtjäna en ”jäkla körd” värld. Hur blev allt så fullt av svält, krig, miljöförstöring, fattigdom och Hanif Balis konspirationsteorier i Expressen?

Gud är ju både allsmäktig och god, något teologerna har försökt få ihop med en ”körd” värld i 2000 år. Med varierande framgång.

Men allt detta dystra?

För snart 34 år sedan, 1989, föll Berlinmuren och en mellankrigstid i det kalla kriget inleddes. Vi förstod inte då att det var just en mellankrigstid.

Det följande decenniet upplöstes Sovjetunionen, apartheid föll i Sydafrika, det blev fred på Nordirland och fredförhandlingar inleddes mellan israeler och palestinier.

Utvecklingen tycktes följa ett manus skrivet av Stanfordprofessorn Francis Fukuyama. I Historiens slut och den sista människan (1992) argumenterade han för att demokrati och marknadsekonomi nu segrat.

Alla världens länder, förutspådde han, skulle ta efter västs framgångsrika ekonomiska och politiska modell.

Så blev det inte riktigt. Men var gick vi bort oss någonstans?

Miss Li kan ha svaret.

”Kan du hälsa Gud att jag behöver lite framtidstro”, sjunger hon.

Jag tror att vi gick bort oss när vi slutade tro på våra egna idéer. Fukuyama hade fel om att alla skulle följa västvärldens idéer men inte om vilka värderingar som leder till ett anständigt och bra samhälle.

Den auktoritära utmaningen från Ryssland och Kina, men även från populistiska politiska ledare i väst, som Jimmie Åkesson, leder till elände för de allra flesta. Det är en baklängesrevolution.

Är vi naiva inför detta får vi betala ett högt pris. Och vi har varit naiva. Inte bara ekonomiskt och militärt utan kanske främst på det idémässiga planet. Vi verkar inte tro att vi kan vinna längre.

Det är ödets ironi att det blev Ukraina som kom att påminna oss om idéernas kraft igen, hoppets kraft, framtidstrons kraft.

Jag tror känslan av vanmakt i sig är hotet, det är den vi måste skaka av oss.

Vår inre dysterkvist är vår främsta motståndare.

Följ ämnen i artikeln