Elever går hem med huvudvärk efter skolan

Bort med 90-talsflummet

Alla ska kunna smaka på kunskapens äpple.

Det är ingen naturlag att elever måste gå hem med huvudvärk efter skolan. Precis som det inte är förutbestämt att lärare ska behöva gå in i väggen på löpande band. Det är resultat av politiska beslut.

När skolan gjordes om på 1990-talet var målet att effektivisera. På ren svenska betyder det nedskärningar. Ett sätt var att få bort lärarnas reglerade undervisningstid. Ett annat var att öppna upp för friskolor. Konkurrensen skulle i sig bidra till att skattepengarna användes mer effektivt.

Det gick sådär.

David mot Goliat

Skoldebattören Marcus Larsson från Tankesmedjan Balans har gjort det till sitt livsmål att ställa svensk skola till rätta. Som en lärarnas svar på David mot Goliat. I en klassisk lärarrutig skjorta tar han sig an de stora friskolejättarna.

Och det börjar se ut som att han kommer vinna.

Blev inte bra

Det blir allt mer uppenbart att besluten på 90-talet har slagit slint. Genom att låta eleverna jobba självständigt kan lärarna ansvara för större klasser. Lärarnas undervisningstid har ökat med två veckor. Så ser en vinnande affärsplan ut för en skolkoncern. Men det är knappast bra för varken elever eller lärare. Eller för Sverige.

Allt går inte att effektivisera bort. Det kan inte vara meningen att vi ska ha Naturbruksgymnasium utan djur, eller skolor som saknar skolbibliotek och kemisalar. Svensk skola behöver regleras tydligare. Vissa saker ska bara finnas.

Auktoritet viktigt

Lärarens auktoritet i klassrummet måste återställas. Marknadsexperimentet i skolan underminerar läraren – en elev är ingen kund. I klassrummet ska det vara läraren som bestämmer, annars blir det stökigt.

Samtidigt måste läraren ha tid att planera lektioner och följa upp varje elev. Då går det inte att samtidigt tvingas ta allt fler undervisningstimmar.

Styr upp skolan

Den före detta ledaren för Liberalerna, Jan Björklund, brukade prata om kepsförbud i klassrummet och att avskaffa flumskolan. Det var rätt att skolan blivit flummig, men kärnan i problemet är knappast elevernas huvudbonader.

Nu är det dags att göra upp med 90-talets flum. Återreglera lärarnas undervisningstid. Varför inte sätta ett maxtak på skolklassernas storlek?

Oseriösa skolkoncerner kommer få svårt att göra vinst. Vissa politiker kan tycka att det låter dyrt. Men det kommer att vara värt det.

Hör ni tystnaden? Det är ljudet av ordning och reda i den svenska skolan.


Hur ska skolan bli bättre för elever och lärare? Chatta med Linus Glanzelius om texten klockan 09:00. Du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Linus Glanzelius
    13 feb 2023

    Nu stängs chatten! Tack för alla kloka kommentarer och inspel.

  • 13 feb 2023

    Läste någonstans att det är säkerställt via undersökningar att över 90% av befolkningen vill ha ett förbud mot vinstuttag i välfärd. Varför beslutas inte det?

    Vi har en minister som ägde aktier i skolkoncerner och känslan av lobbyism tycker jag finns där. Känns som att politiken av någon anledning har ryggen på företag inom välfärden

    Varför ser man inte över det här?

    Johan

    Bra fråga. En nej-sägar-majoritet i riksdagen har satt stopp för det hittills. Vi får fortsätta jobba för en bättre skola!

    Linus Glanzelius
  • 13 feb 2023

    Hur undervisningen ska utföras och organiseras lämnar jag till experterna, och det borde politikerna gjort för länge sedan. Framför allt ta det ifrån friskolorna i alla fall.

    Av alla de nermonteringar av välfärden som nyliberaler i olika partier sysslat med de senaste decennierna, så är nog skolan den som vi kommer lida mest och längst av. Det är utbildning som är grunden till allt välstånd. Även om vi skulle vända trenden omedelbart så kommer vi släpa efter våra bättre utbildade grannländer under lång tid framöver.

    Mathias K

    Du har nog en poäng Mathias!

    Linus Glanzelius
  • 13 feb 2023

    Tycker skolan ska förstatligas och regleras. Som den är nu är ett hån mot både våra barn och de som arbetar där. Man ska inte kunna göra vinst på skolan.

    Karin

    Tror många tycker som du!

    Linus Glanzelius
  • 13 feb 2023

    Skapa en läxfri skola. Ge lärarna klasser att kunna hantera med färre elever och mer krav på etik och moral och skapa en rolig skola. I dag är det krav och krav finns inget roligt bara en massa ångest för både lärare och elever med alldeles för höga krav

    Coach

    Intressant. Tror dock läxor fyller en viktig funktion, så länge det finns stöd att få. Det är inte skolans uppgift att vara rolig. Livet är knappast kul hela tiden...

    Linus Glanzelius