Varför är högern arg på Tegnell och Thunberg?

Att "lyssna på vetenskapen" lämnar lite utrymme åt kulturkrig

Anders Tegnell

Lyssna på krönikan. Anders Lindberg läser

Nu börjar Europa försöka leva igen. Estland, Lettland och Litauen har öppnat sina gränser till varandra, liksom Tyskland och Luxemburg. I juni ska även gränserna till Frankrike, Österrike och Schweiz öppnas. Samma diskussion förs i Danmark och Norge. Men svenskar är inte välkomna, är beskedet därifrån.

Är det ett kvitto på att Sverige har valt fel väg?

Än så länge ligger vår överdödlighet någonstans i mitten av utvecklade länder, under Belgien, Nederländerna, Storbritannien och Spanien som alla stängde ner helt men över Danmark, Norge och Tyskland. Vi ligger mycket långt under värst dabbade områden som Bergamo i Italien och New York City i USA. Vilka slutsatser går egentligen att dra av detta?

Själv är jag inte så förvånad över gränsdebatten. Synen på Sverige har länge varit storpolitik i Oslo och Köpenhamn. Förr var argumenten mot oss invandring eller brottslighet. I Norge är "det svenska tillståndet" ett inrikespolitiskt slagträ och Danmark införde gränskontroller vid Öresund 10 oktober 2019 som en del i arbetet mot organiserad brottslighet.

Gränsfrågan är del i en större debatt om vårt samhälle efter pandemin. Är murar något som skyddar eller är de ett hinder? Är fri rörlighet ett hot?

Den verkliga skadan är sannolikt redan skedd. Vi kan inte lita på globala värdekedjor, EU:s inre marknad och det nordiska samarbetet vid en kris. När det verkligen gäller måste vi ha förmåga att klara oss själva. Det är en ledsam slutsats, men vi har nu sett alternativet.

För det kommer nya kriser, särskilt som en följd av klimatförändringarna. Och frågorna glider över i varandra, både till vänster och höger.

"Är Tegnell den nya Greta? Om man har, om än marginellt, en annan inställning än att människan bör kanoniseras är man en vetenskapsföraktande förtappad människa." skriver kristdemokraternas Europaparlamentariker Sara Skyttedal på Twitter.

Anders Tegnell är naturligtvis inte Greta Thunberg, coronakrisen är inte klimatförändringarna, men på olika sätt representerar de en samhällsutveckling som högern har väldigt svårt att hantera.

Budskapet "lyssna på vetenskapen" lämnar lite utrymme åt det kulturkrig och den symbolpolitik om invandring och islam som varit de auktoritära krafternas raketbränsle de senaste åren. Är det i själva verket kulturkrigets fantomsmärtor vi ser?

Donald Trump försökte i början möta coronakrisen på samma sätt som hans administration hanterat klimatförändringarna. "Bara en förkylning" sa han. Viruset kunde inte ha brytt sig mindre, och snart är 100 000 amerikaner döda.

Både Anders Tegnell och Greta Thunberg representerar, på sina olika sätt, vetenskapens återkomst i det offentliga samtalet. Det utmanar mäktiga ekonomiska och politiska intressen. Och förändrar på djupet vilken typ av argument som går att använda.

Den brittiske EU-kritikern Michael Gove sa under Brexitomröstningen att ”Folk i det här landet är trötta på experter" när anti-EU-kampanjen fick kritik för att ljuga. Det hade varit otänkbart idag. Folk älskar experter, alla vill ha en.

Det är bara att slå på Aktuellt eller Agenda. Menageriet av politiska kommentatorer och kulturkrigare är ersatta av professorer och docenter. Ingen har skyddsväst. Bilder av brinnande förorter är utbytta mot grafer och i något fall matematiska formler. I SvD skriver Ivar Arpi om "ett tillfälligt vapenstillestånd" i kulturkriget, mest eftersom de nya konfliktlinjerna är så förvirrade.

Så kan det självklart vara. Om bara smittan klingar av så återuppstår bråk om tiggare, flyktingar och slöjor. Eller så går kulturkriget samma väg som löntagarfonderna och Öresundsbron. Att debatten upplöser sig själv eftersom verkligheten förändrats. I ljuset av snart 4000 döda svenskar är frågan om läkaren äter halalkyckling till lunch en skitsak.

Men om de stängda gränserna mot våra grannländer blir första steget mot ett Europa efter pandemin, hur ska vi då tänka?

Till skillnad från Sara Skyttedal är jag inte särskilt orolig för att någon "kanoniseras". Debatten om både Greta Thunberg och Anders Tegnell har varit fri och frejdig, liksom motreaktionen mot klimatförnekare och hobbyepidemiologer.

Men en sak höjer insatserna.

Om klimatförändringarna skulle hanteras på samma sätt som smittspridningen, alltså utifrån vad vetenskapen faktiskt säger, så måste stora och dyra reformer genomföras. Vårt resande skulle behöva förändras i grunden, liksom vår produktion och vår livsstil. Precis det som högern och näringslivets lobbyister så framgångsrikt har motarbetat under många år.

Själv ser jag en vindkantring i debatten torna upp sig. När dödssiffrorna sjunker in och vi har passerat förnekelsefasen kommer nu ilskan. Det är naturligt, så ser sorgearbete ut, men vart ilskan ska ta vägen vet jag inte. Naturkatastrofer saknar en Sauron eller Darth Vader.

Jag har inte alla svar, men ilska brukar vara en dålig drivkraft. Sannolikt vore det klokt att vänta med att dra slutsatser tills vi har alla fakta på bordet. Är det kommunpolitikernas fel att så många dör eftersom de sparat och privatiserat sönder äldreomsorgen? Varför vill inte regionerna testa folk för corona? Borde Folkhälsomyndigheten ha stängt skolorna?

Eller var Stefan Löfvens tanke om ett vetenskapligt, evidensbaserat svar fel? Borde politikerna i stället ha struntat i experterna och låst in alla?

Sveriges strategi bygger på att staten litar på medborgarna, vi har ingen massiv övervakning av folks privatliv och ingen militär patrullerar på gatorna. Starka politiska krafter vill gärna dra slutsatsen att detta var fel. Att mer auktoritära metoder alltid är bättre.

Om vi lyssnar på dem, ligger coronakrisens värsta konsekvenser fortfarande framför oss.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    24 maj 2020

    Tack för alla kloka frågor i dagens chatt. Ungefär 500 frågor kom in så jag har försökt besvara så många jag hunnit.

    Hoppas ni vår en härlig söndag ☀️

  • Anders Lindberg
    24 maj 2020

    Så kan det nog vara. Det är kanske ingen slump att just SVD:s och GP:s ledarsidor ifrågasätter mest.

    Men självklart visar coronakrisen att marknaden inte klarar att hantera en situation som denna. Sjukvården, vår privatiserade äldreomsorg och bristen på offentliga beredskapslager har ju visat att nuvarande system inte fungerar.

    Klart de vill prata om annat.

  • 24 maj 2020

    Hej jag tror inte kulturkriget stoppat utan man har omgrupperat och öppnar nya fronter. Är inte kritiken mot den svenska strategin ett sätt att försöka skriva historien så att fokus hamnar på ett felval av strateg snarare en ett underliggande systemfel i marknadsliberalismen?

    Jappen
  • Anders Lindberg
    24 maj 2020

    Min gissning är att högern i USA tror att vi lever på som vanligt och så är det ju inte.

    Så deras "stöd" bygger på en missuppfattning.

  • 24 maj 2020

    Men är det inte snarare så att det är högern (iaf internationellt) som gillar Sveriges strategi? Särskilt extremhögern i USA vill ju ta efter oss.

    Åke Törnquist

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.