Mejla

Jenny Wennberg

Moderaterna är inte arbetarungarnas vän

Kristersson raserar förutsättningar för sin påstådda Sverigedröm

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson höll jultal i Stockholm under onsdagen.

De ser ut som det välmående Sverige, de som står där på Norra Latin i Stockholm och väntar på att Ulf Kristersson ska hålla sitt jultal.

I salen minglar välklippta frisyrer och mörka kavajer med varandra, svenskar som duschar före jobbet, inte efter. Moderaternas kommunikationschef Martin Borgs har däremot valt en vit jacka av franskt arbetarsnitt. Det är så kreativa elitmän i Stockholm och andra metropoler klär sig idag, i attribut man lånat från arbetarklassen.

I rummet finns klassresenärer också får vi veta. Ulf Kristersson är dock inte själv en av dem. Det SosseSverige Ulf Kristersson gjort karriär av att bekämpa var däremot uppenbarligen en tillgång för hans egen mamma. Kristersson säger det inte uttryckligen, men indirekt, eftersom han lyfter hennes klassresa via universitetet i Lund. Socialdemokratiska välfärdsambitioner har banat väg för många av oss födda före 90-talskrisen som är mer vana vid att se skitiga arbetskläder som skalas av vid arbetsdagens slut än kritvita vid jultal i finsalonger.

Socialdemokraterna är en integrerad del av vår resa. Oavsett om vi vill kännas vid det eller inte.

Det borde Socialdemokraterna för övrigt bli igen.

Klassresekrossaren

Huvuddelen av Kristerssons tal ägnas åt skolan och klassresorna. Det är magstarkt att höra Ulf Kristersson ta åt sig äran för de förbättrade PISA-resultaten i skolan och prata om hur hemskt det är att skolan fungerar sämre för arbetarklassens barn.

Moderaterna är motståndare till ett slut på vinstjakten i välfärden och man är inte intresserad av att röra det fria skolvalet som lett till att de privilegierades barn inte längre är bänkgranne med knegarungar och de nyanländas barn. Föräldrarnas ekonomi har fått en allt mer avgörande betydelse för elevernas resultat, det är en förändring som skett på senare år. Tidigare har det främst varit föräldrarnas utbildningsbakgrund som styrt elevernas studieresultat.

Skolsveket är Kristerssons

Skolsveket Kristersson försöker tillskriva Socialdemokraterna är kärnan i Moderaternas egen skolpolitik. Men tyvärr har Ulf Kristersson också rätt i att Socialdemokraterna just nu inte är lösningen. Partiets satsningar på välfärden övertygar ännu inte.

Det är också vad som ger Ulf Kristersson utrymme att växla det politiska samtalet från straffrätt till skolpolitik och att inga barn ska lämnas efter.

avJenny Wennberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM